Na izbore u BiH se mogu kandidovati i presuđeni ratni zločinci

Majke Srebrenice od Abazovića zatražile izvinjenje i on je promptno reagovao i izvinio se majkama… Ja sam se u tom smislu zahvalio gospodinu Abazoviću

“2010. godine smo pokrenuli pitanje registra optužnica, tražeći prije svega da se u evidenciju sudskih presuda uvede i presuda Fikreta Abdića.. Uvidjeli smo da se na izbore kandiduju razni presuđeni ratni zločinci bez ikakve mogućnosti bilo kojeg organa u biH da to spriječi”, istakao je tokom gostovanja na Federalnoj televiziji predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida Murat Tahirović.

“Uputili smo zvanični zahtjev Ministarstvu pravde da se riješi to pitanje. Prema našim informacijama neophodno je izmijeniti samo određeni Pravilnik unutar Ministarstva kako bi te presude bile u evidenciji. Nažalost, ministar pravde gospodin Grubeša to nije prihvatio. I mi još uvijek nemamo evidentirane presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju”, kazao je Tahirović.

Naglašava da se, zbog nedostatka registra, na izbore u BiH mogu kandidovati osobe osuđene za ratne zločine, uključujući i genocid.

“To je nešto što je diskriminirajuće prema ostalima u BiH koji su, na neki način, ogriješili se o zakon. Ovi su ipak, presuđeni ratni zločinci, u privilegovanom položaju u odnosu na druge, što je svakako zabrinjavajuće, imajući u vidu da se radi o ljudima koji su počinili najteža krivična djela.”

Tahirović navodi da su ponukani činjenicom da imamo problema sa presuđenim ratnim zločincima.

“Postaju načelnici opština, kandiduju se. Iamo slučaj da se po nekima od njih, kao što je vojislav Šešelj, daju imena stranaka. Pojavljuju se stranke koje nose imena presuđene Herceg Bosne, a vi niste u mogućnosti da ih spriječite jer nemate u evidenciji te presude. Jednostavno ako ih uzmete u evidenciju izjednačavate sve građane da budu podjednako odgovorni, odnosno krivi ili jednaki pred zakonom.”

Kaže da često imamo iznošenje velikog broja odgovornih za ratnih zločine.

“Da, BiH je na prostoru bivše Jugoslavije bila epicentar sukoba i zaista najveći broj ratnih zločina se uravo desio na prostoru BiH. Moramo biti svjesni činjenice da pravosuđe neće uspjeti procesuirati sve one koji su počinili zločine na području BiH. Mora se imati neka hijerarhija, strategija koji će to zločini imati prioritet.”

Sve koji imaju informaciju o nekoj masovnoj grobnici pozvao je da tu informaciju podijeli.

“Kako bi porodice žrtava dobile bar dio satisfakcije i pronašle kosti svojih najmilijih i dok su još žive majke da učine onaj posljednji korak koji im je neophodan, a to je da ukopaju svoje najmilije.”

O jučerašnjoj izjavi premijera Crne Gore Dritana Abazovića Tahirović smatra da je to “jedna dosta glupo izrečena izjava. Zaista neprimjerena izjava, međutim ono što je meni bilo pozitivno u svemu tome je da su nakon toga majke Srebrenice od Abazovića zatražile izvinjenje i on je promptno reagovao i izvinio se majkama i rekao da je genocid počinjen nad Bošnjacima. Ja sam se u tom smislu zahvalio gospodinu Abazoviću.”

Navodi da još uvijek imamo tenzije koje se na žrtvama grade.

“Pokušava se omalovažiti žrtva kako bi se na tome dobili poeni kod vlastitog naroda. Ne može se negirati genocid u Srebrenici kako bi se ukazalo na stradanje Srba u istočnoj Bosni. To nije put.”

“Ono što je Schmidt rekao juče je jako pozitivno i ja se nadam da će oni ustrajati na tome da se kroz zakonske regulative riješi sistem obrazovanja u BiH”, zaključio je Tahirović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79