Foto: Nezavisne
Na jednom hrvatskom ljetovalištu nema “rezervacija” na plaži: Uklonjeni peškiri, vlasnicima slijede kazne

Na jednom hrvatskom ljetovalištu nema “rezervacija” na plaži: Uklonjeni peškiri, vlasnicima slijede kazne


U ljetovalištu Tribunj u Hrvatskoj, gradonačelnik Marko Grubelić pokrenuo je akciju uklanjanja peškira i drugih predmeta kojima posjetioci pokušavaju rezervisati mjesta na plaži.

Ova praksa je naišla na odlučan odgovor lokalne vlasti.

“Vraćamo ručnike, prostirke, ležaljke i rasklopne stolice. Samo mali detalj. Vraćamo, u zamjenu za osobne podatke, kako bismo poslali uplatnicu na adresu za neovlašteno korištenje pomorskog dobra. Od 11:00 do 13:00 se javiti u odjel komunalnog redarstva”, napisao je gradonačelnik na zvaničnom Facebook profilu, prenosi Index.hr.

Kazne za neovlašteno korištenje javnog prostora mogu iznositi do 260 eura. Grubelić je istakao da su na svim plažama postavljene table na više jezika koje upozoravaju posjetioce da “rezervacija” prostora nije dozvoljena. U nedostatku edukacije za pomorske redare od strane ministarstva, komunalni redari Općine Tribunj redovito uklanjaju ostavljene rekvizite.

Grubelić je za Šibenski portal izjavio da je najviše zadovoljan kada vidi obitelji s djecom kako ujutro dolaze na plažu i imaju gdje postaviti svoju opremu za kupanje i sunčanje.

Dodao je da se peškiri koje niko ne pokupi doniraju azilu za životinje, čime se dodatno pomaže lokalnoj zajednici.

Ova akcija nije novost za Tribunj, gdje se već godinama uklanjaju “rezervacije” s plaže, a ciljem je omogućiti pravedniji pristup svim posjetiocima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija