Na Kosovu je skoro izbio rat, nećemo se praviti da je sve super

Na Kosovu je skoro izbio rat, nećemo se praviti da je sve super


U Hrvatskoj je ponovo aktuleno pitanje uvođenje vojnog roka, a premijer Andrej Plenković je danas kazao kako se radi na nekoliko opcija te da je i dalje na prvom mjestu sigurnost zemlje.

Plenković je kazao kako je vrijeme “da se otvore oči i digne glava”.

“Ako dignemo glavu i maknemo se iz našeg dvorišta, kakav svijet vidimo oko sebe? Svijet u kojem nuklearna sila Rusija dvije godine vrši brutalnu agresiju na nama prijateljsku Ukrajinu. Okupirane su četiri regije, anektirane su, čak je i Krim anektiran”, kazao je Plenković.

Pomenuo je i druge svjetske konflikte koji se protežu sve do Jemena.

“Prije četiri i pol mjeseca su bile takve tenzije na Kosovu da je skoro izbio rat između Kosova i Srbije. Ako pogledamo tenzije u drugim zemljama u našem susjedstvu, ako pogledamo prijetnje izazvane ilegalnim migracijama. Onda nam u fokus dolazi jedna riječ – a to je sigurnost”, istakao je Plenković.

Dodao je kako je posljednji angažman oko nabavke transportera Bradleya kao i kupovina aviona Rafalea njegova poruka sigurne Hrvatske.

“Mi u Hrvatskoj imamo suspendirani vojni rok već više od 15 godina. Imate generacije mladih ljudi koji ne znaju ništa o određenim vještinama u izmijenjenim okolnostima. Nije ovo pokušaj uvođenja obveznog vojnog roka kao nekada, nego smo u ovim sigurnosnim okolnostima odlučili od ministra Anušića tražiti da nam analizira nekoliko opcija. Nećemo spavati i praviti se da je sve super, a oko nas kriznih žarišta koliko hoćeš”, istakao je Plenković.
Najavio je organizaciju rasprave u kojoj će se razmatrati sve opcije vezane za uvođenje vojnog roka.

“Polako ćemo organizirati raspravu da vidimo što i kako nam treba. Pitali smo načelnika Glavnog stožera kakva je situacija, odakle mladi koji služe vojsku.

Iz Slavonije i Dalmacije, braniteljskih obitelji. Mislite da su Ukrajinci prije 2013. gledali na vojsku kao danas? Svima se optika mijenja”, kazao je Plenković.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija