Na Kosovu odgođeni izbori zbog trenutne situacije

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani potvrdila je da su izbori na sjeveru Kosova odloženi za april i dodala da će tačan datum biti saopšten kasnije danas ili sutra, prenosi Nacionale.

Osmani je nakon sastanka sa političkim predstavnicima naglasila da su se svi učesnici složili sa tom odlukom.

“Imali smo punu saglasnost za april 2023. Takođe želim da istaknem jednu važnu stvar da su svi predstavnici političkih partija pokazali odgovornost za ono što je najsvetije, a to je život naših građana i što se mora obezbjediti i zaštiti. I pored toga što Policija ima potrebne kapacitete, kriminalne bande su uplašile naše građane. Učešće bi bilo izuzetno malo zbog straha od tenzija i napada. To je dovelo do povlačenja nekih ljudi sa liste. Izbori bi bili održani bez međunarodnog ili lokalnog nadzora. Da bi se obezbijedio lokalni i međunarodni nadzor, bezbjednost i vrijeme za bezbjednosne institucije reda i mira, odlaganje je neophodno. A mi ćemo organizovati izbore, tako da budu slobodni”, navela je ona.

Ona je citirala odluku Ustavnog suda, ističući da odlaganje ne dovodi do kršenja izbornih prava građana.

“Želim da istaknem da je u odluci Ustavnog suda iz 2020. godine naglašeno da određivanje datuma kroz odlaganje, ne dovodi do kršenja izborne odredbe, prava građana, ili povreda drugih prava. Imamo uredbu Ustavnog suda. Cijeli ovaj proces je u potpunosti u skladu sa kriterijumima Venecijanske komisije”, dodala je Osmani.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79