Na listama čekanja za lijekove u BiH je sve više pacijenata

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) sve su duže liste čekanja za određene lijekove, što predstavlja izazov za pacijente, posebno za one koji se bore s onkološkim oboljenjima. Nedostatak inovativnih terapija i problemi u opskrbi dodatno otežavaju situaciju.

Prema izvještaju, lista čekanja za terapije i medicinske usluge sve je duža, a broj pacijenata koji čekaju na liječenje se konstantno povećava. Onkološki pacijenti su među najviše pogođenima ovom situacijom, no problemi se javljaju i kod pacijenata koji se liječe od autoimunih i rijetkih bolesti.

Jedan od glavnih problema je nedostatak inovativnih lijekova na koje se čeka godinama. U FBiH se čeka u prosjeku oko dvije i po godine, a ponekad i dvostruko duže, što stvara dodatni teret za pacijente i njihove porodice.

Trenutno su i dostupni lijekovi suočeni s nestašicom, što dodatno otežava situaciju. Problem u opskrbi lijekova proizlazi iz poteškoća u procesu proizvodnje, nabavi aktivnih supstancija i sirovina, te materijala za pakiranje. Pacijenti se suočavaju s privremenim nedostatkom lijekova poput antibiotika Ospena, Amitriptilina i Maprotilina.

Nedostatak svjesnosti i birokratskih prepreka u nadležnim vlastima dodatno komplicira situaciju za teške bolesnike. Pacijenti se često oslanjaju na humanitarne organizacije ili prikupljaju sredstva kako bi sami kupili lijekove koji im mogu spasiti život.

Kako bi se olakšala situacija, važno je da se poduzmu brze i efikasne mjere, uključujući osiguranje dostupnosti lijekova, ubrzavanje postupaka davanja dozvola te osiguravanje uvoza iz drugih zemalja. Informiranje pacijenata o dostupnosti lijekova također igra ključnu ulogu u rješavanju ovog problema.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79