Na ogradu Starog mosta ne smije se penjati niko osim skakača

 

Mogu li se i na koji način turistima i amaterima zabraniti skokovi sa Starog mosta u Mostaru pitanje je koje se u tom gradu vrti u krug godinama, a zadnjih dana je zbog tragične smrti mladića iz Kine koji nakon skoka nije isplivao pokrenuta i inicijativa da se takva zabrane uvede.

Iako su u Mostaru svi saglasni da se treba spriječiti vezanje crnih statistika uz UNESCO-ov spomenik, te sigurnost u staroj gradskoj jezgri podići na veći nivo, rješenje nadležni još nemaju.

Gradski vijećnici s kojima smo razgovarali apsolutno se slažu da sa Starog mosta ne treba skakati niko osim skakača koji su za taj pothvat kvalifikovani i da je svima u interesu povećati sigurnost u tom djelu grada.

Ističu da se svakako planira kompletnu staru gradsku jezgru osigurati videonadzorom, te da se traga za modelom kojim bi se spriječili turisti i amateri da nesvjesni opasnosti skoka sa Starog mosta postanu dio crne statistike u tom gradu.

Iz Kluba skakača u vodu “Mostari” kažu kako ih uvijek pogodi informacija da je neko pokušao na svoju ruku skočiti sa Strog mosta, jer oni najbolje znaju koliko je to opasno, ali nemaju instrumente kojim bi to spriječili.

Podsjetimo da su mostarski skakači u vrijeme njihovog boravka uz Stari most tokom ljetnih dana više puta spašavali živote turistima koji su pokušali izvesti skok s UNESCO-ovog spomenika, ne znajući koliko je zapravo opasan i da mostarski skakači za taj hrabri pothvat prolaze obuke profesionalaca i pripreme s manjih skakaonica.

(VIDEO) Pogledajte kako je stranac skočio sa Starog mosta i nikada nije isplivao

Međutim da se problem vrlo jednostavno može urediti uvjeren je stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević, docent na predmetu kriminalistički intervju i kriminalistička psihologija te profesor na Univerzitetu modernih znanosti, CKM Mostar i Visoke škole UNION u Mostaru.

“Gradsko vijeće Grada Mostar ima udruženje unutar kojeg djeluje klub skakača u vodu ‘Mostari’ čiji su članovi osposobljeni za skok sa Starog mosta. Prema tome Gradska uprave Mostara na nivou lokalne zajednice treba da donese uredbu da sa Starog mosta mogu skakati isključivo osobe s iskustvom unutar takmičenja i individualno, a sve suprotno tome se mora udaljiti sa Starog mosta”, kaže Dizdarević za Klix.ba.

Pojašnjava kako za provedbu takve odluke u saradnji s mostarskim skakačima koji su svakako na Starom mostu, posebno u ljetnoj sezoni, treba angažovati redare koji će sve one koji pokušaju preći ogradu Starog mosta bez potrebne kvalifikacije, odmah udaljiti.

U slučaju da bude opiranja po njegovim riječima odmah treba intervenisati policija koja u svakom slučaju treba patrolirati tim djelom grada, te prekršitelja odredbe strogo kazniti, kako se takvi incidenti ne bi ponavljali.

(VIDEO) Kinez koji je skočio sa Starog mosta u Mostaru je isti onaj koji je u Sarajevu hodao bos po snijegu

“Nažalost kod nas se uvijek sve svodi na financije i vaganje onog šta je isplativo i šta nije. Ali u ovom slučaju je definitivno isplatnije mjesečno iz gradske kase izdvojiti nekoliko hiljada KM za angažman redara nego da neko plati svojim životom”, zaključio je Dizdarević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79