Na ovoj fotografiji se ne nalazi “lijek” protiv Covid-19

Na ovoj fotografiji se ne nalazi “lijek” protiv Covid-19


Društvenim mrežama diljem svijeta proteklih dana cirkuliraju brojne netočne objave da je pronađen lijek za bolest Covid-19, uzrokovanu novim koronavirusom (SARS—CoV-2). Jedna od viralnih objava koja se proširila diljem svijeta stigla je i do naše regije.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

“Pronađen lijek u Francuskoj…….testiran na ljudima i nakon 6 dana potpuno ozdravljenje”, poruka je to samo jednog Facebook korisnika koja je podijeljena preko 1000 puta uz fotografiju koja zapravo prikazuje test na novi koronavirus koji je razvila Južna Koreja. Sporna fotografija naslovna je fotografija ovog teksta, a objava je arhivirana ovdje.

Informacije o kompletu za testiranje moguće je pronaći na službenim stranicama tvrtke koja ga proizvodi.

Kako su ranije pisali brojni portali specijalizirani za provjeru činjenica, fotografija istog kompleta za testiranje dijeljena je diljem svijeta uz netočnu informaciju da je riječ o lijeku.

Francuski AFP tako je zabilježio širenje ove dezinformacije na Tajlandu, ali i u Indiji. Indijski portal Indiatoday također je raskrinkao netočne informacije koje su se širile uz identičnu fotografiju. Društvenim mrežama u Indiji širila se dezinformacija da je prikazani komplet za testiranje “lijek kojeg su izumili Amerikanci”.

Dezinformacije o lažnim lijekovima i njihovo širenje mogu dovesti do ozbiljnih posljedica po ljudsko zdravlje prenosi Faktograf.

Ne, COVID-19 nije u SAD stigao vozom!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija