Ne, COVID-19 nije u SAD stigao vozom!

Ne, COVID-19 nije u SAD stigao vozom!


Među brojnim teorijama zavjere vezanim za novi koronavirus, društvenim mrežama se širi i manipulirana fotografija iz koje proizlazi da je u SAD stigao – vlakom. Čitatelj Faktografa zamolio nas je da provjerimo o čemu se radi.

Snopes je u subotu označio tu fotografiju kao lažnu. Pronašli su vagone iz ove serije i objavili kako oni stvarno izgledaju. Ispostavlja se da zadnji dio vagona u vlasništvu kompanije “General American Marks Company” uopće nema oznake s takvim fontom na tom dijelu vagona, a do sličnog su zaključka došli i temeljem drugih fotografija vagona s oznakom GATX korisnici Reddita.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Snopes pojašnjava da vagoni američkih željeznica nose oznake koje im dodjeljuje Udruga američkih željeznica. One se sastoje od dva do četiri slova te do šest znamenki, a služe raspoznavanju vlasništva nad vagonom.

Očigledno je, navode, da oznaka “COVID-19” ne spada u oznake tipične za markiranje vlasništva nad vagonima, niti u bilo koji standard identifikacijskog markiranja.
COVID-19 ne možete “ukrcati” u vagon

Snopes ovdje napominje da je krajnje nevjerojatno da bi konspirativni prijevoz virusa bio vršen na ovaj način – s ovakvom oznakom tereta. Kada bi se takva zavjera zaista događala, lakše je zamisliti da bi problematičan teret bio prevezen u neoznačenim ili uobičajeno označenim vagonima.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Sam vagon “COVID-19” je besmislen, nastavljaju, budući da COVID-19 nije ime virusa, niti bilo koje druge fizičke stvari koja bi se mogla transportirati. Naime, COVID-19 je ime bolesti koja nastaje zbog virusa koji se vodi pod imenom “teški akutni respiratorni sindrom korona virus 2”, odnosno kraticom SARS-CoV-2. Uspoređuju zato postojanje ovakvog vagona s postojanjem vagona koji bi na sebi nosio oznaku “DIJABETES”.

“Sve u svemu, ova fotografija je umjereno zabavna digitalna manipulacija, ništa više”, zaključuju. – prenosi Faktograf.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija