Na šta političari najviše troše novac?

novac

Dok jedni mole za pomoć, s druge strane političke partije godišnje dobijaju milionske iznose iz budžeta i za to nikome ne polažu račun. Provjerili smo gdje oni najviše troše.

Od 2004. do 2021. godine iz budžeta svih nivoa vlasti političkim subjektima je isplaćeno 335,7 miliona KM za finansiranje stranaka. I ta brojka iz godine u godinu raste. Prema izvještajima CIK-a i dokumenata, vidljivo je da se novac troši i za gorivo putovanja, dnevnice, hotele.

Vrlo česte su zloupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe, od otvaranja autoputeva, objekata, ulica, lokalnih vodovoda. Prema Zakonu o finansiranju stranaka u BiH jasno je naglašeno da je cilj finansiranja iz budžeta je da se smanje uticaji privatnih donatora eventualno na rad i politiku i odluke koje politička stranka ili njeni predstavnici kasnije donose kada dolaze na vlast.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79