Na sud zbog Ramba: Državljanin BiH psa držao na lancu godinama

Više od godinu dana, slučaj psa Ramba privlači pažnju u austrijskoj javnosti, a sada bi mogao dobiti sudski epilog. Slučaj je počeo u decembru 2002. godine kada je organizacija za zaštitu životinja “Pfotenhilfe” prijavila teško bolesnog psa Ramba, otkrivši da ga je državljanin BiH ilegalno držao na lancu godinama.

Nakon nekoliko mjeseci istrage, javni tužilac je obustavio slučaj, tvrdeći da nema dovoljno dokaza za osuđujuću presudu. Međutim, organizacija “Pfotenhilfe” nije odustala te je apelovala na nastavak istrage. Krajem prošle godine, sud je odlučio da kancelarija javnog tužioca mora ponovno pokrenuti istragu, kritikujući prethodno obustavljanje kao oblik okrutnosti prema životinjama.

Iz organizacije “Pfotenhilfe” navode da sud kritikuje tužioce zbog nedostatka angažovanja veterinarskih vještaka koji bi potvrdili zanemarivanje psa sve dok se nije teško razbolio. Supruga državljanina BiH također je prijavljena jer je, prema tvrdnjama, bila svjesna stanja psa, ali ga je ignorisala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79