Na suđenju Siniši Šakiću saslušani vještaci: Ćulumu su hici iz dvije automatske puške razorili glavu i srce

Slaviša Ćulum (37) ubijen je sa 22 hica iz dva automatska oružja, a meci su ispaljeni s tri različite strane.

Pogođen je sa više hitaca, od čega je jedan prošao kroz srce, a drugi kroz glavu i nije imao promil šanse da preživi.

Projektil prošao kroz glavu

To su naveli vještaci koji su saslušani u Okružnom sudu u Banjoj Luci na suđenju Siniši Šakiću zvanom Kinez, optuženom da je zajedno s nepoznatom osobom 15. maja prošle godine iz zasjede ubio Ćuluma na makadamskom putu u Dragočaju, odakle su pobjegli motociklom.

Specijalista sudske medicine dr Željko Karan rekao je da je obdukcija tijela bila kompleksna i da je samo opisivanje povreda trajalo pet sati. Sačinjene su 93 fotografije što je, kako kaže, rekord.

– Pogođen je s više hitaca sa tri strane. Imao je prostrelnu ranu glave, koja je sama za sebe smrtonosna, kao i razorenje srca. Projektil koji je prošao kroz glavu pogodio je u potiljak i izašao ispod lijeve strane vilice i razorio mu mozak. Metak, koji je prošao kroz grudi, razorio je srce. Takve povrede niko ne može preživjeti – rekao je Karan.

Dodao je da je Ćulum pogođen s više projektila i njihovih fragmenata, a razorena mu je i nadbubrežna žljezda. Imao je 18 rana, ali se vještak nije mogao izjasniti o redosljedu povrijeđivana, navodeći da su hici pogađali s leđa, boka i prednje strane.

Balističar Saša Jojić utvrdio je da je pucano iz dvoje puške.

– Vještačenjem 22 čahure, pronađene na licu mjesta, utvrđeno je da potiču od metaka kalibra 7,62 milimetra ispaljenih iz automatske puške ili puškomitraljeza. Čahure ukazuju da je 13 hitaca ispaljeno iz jednog, a devet iz drugog oružja – rekao je Jojić.

Puške nikada nisu nađene, pa nisu ni vještačene. Nalazu vještaka prigovorili su branioci optuženog, smatrajući da vještak nije naveo čime je dokazao pucanje iz dva oružja.

– Nije pokazao metode kojima je utvrdio razliku među čahurama, ni da je pucano iz dva oružja. Nejasno je na osnovu čega to tvrdi, koje su to razlike – rekao je advokat Željko Šurlan.

Barut na odjeći i kacigi?

Biljana Vasić Dakić, vještak hemijske struke, utvrdila je da su na pojedinim predmetima, oduzetim u pretresu Šakićeve kuće, nađeni tragovi koji mogu poticati od baruta. Ti tragovi su nađeni na unutrašnjoj strani kacige, torbi, ruksaku, trenerki i jakni. Odbrana je prigovorila nalazu smatrajući da je veštak nestručan i da ničim nije dokazan da sporni tragovi potiču baš od baruta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79