Na tržište BiH stiglo brašno sa opasnom supstancijom

Na tržište Bosne i Hercegovine (BiH) stiglo je raženo brašno iz Litvanije koje je testiranjem utvrđeno da sadrži više ohratoksina A od maksimalno dopuštene količine. Nadležne inspekcije su obaviještene o ovom slučaju i zatražene su mjere kako bi se riješio problem, izvijestila je Agencija za sigurnost hrane BiH.

Agencija je informisana putem sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) o raženom brašnu koje je stiglo na tržište BiH, a koje prelazi dozvoljenu količinu ohratoksina A.

Proizvod u pitanju je integralno organsko raženo brašno, pakirano u vrećama od 25 kilograma, čiji je proizvođač/izvoznik Organicagro UAB Vilnius, s LOT brojevima LT240014 i LT240413. U saopćenju Agencije istaknuto je da ovaj proizvod nije u skladu s propisanim normama pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

Agencija je primila informaciju o prisutnosti ohratoksina putem sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje. Naglašava se da se ova obavijest odnosi samo na proizvod s navedenim karakteristikama.

U saradnji s nadležnim inspekcijama, Agencija za sigurnost hrane BiH poduzima sve potrebne korake kako bi se spriječila distribucija ovog proizvoda te osigurala sigurnost potrošača.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79