Foto: istinomjer
Načelnici i gradonačelnici u BiH: Koliko su ispunili obećanja tokom mandata?

Načelnici i gradonačelnici u BiH: Koliko su ispunili obećanja tokom mandata?


Izvještaj Istinomjera o ispunjenju predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika širom BiH za period od 2020. do 2024. godine pokazuje da su čelnici lokalnih zajednica uglavnom učinkovitiji u ispunjavanju obećanja u poređenju s višim nivoima vlasti.

Ukupno je praćeno 857 obećanja u 13 općina i gradova, a rezultati monitoringa objavljeni su pred početak izborne kampanje.

Načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović, izdvojio se s najviše datih obećanja (357), od kojih je 88 potpuno ispunjeno, 66 većim dijelom, dok je 81 obećanje djelimično ispunjeno. Gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković, dao je najmanje obećanja (10), od kojih su dva ispunjena u potpunosti, dok su tri djelimično ispunjena.

Načelnik Općine Banovići, Bego Gutić, dao je 21 predizborno obećanje, od kojih je 11 ispunjeno većim dijelom, dok je jedno prekršeno. Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, ispunio je jedno od svojih 16 obećanja u potpunosti, dok su tri ispunjena većim dijelom.

Načelnik Općine Centar Sarajevo, Srđan Mandić, ispunio je jedno obećanje u potpunosti, dok ih je 10 ispunio većim dijelom. Gradonačelnik Goražda, Ernest Imamović, ispunio je 2 od svojih 19 obećanja u potpunosti.

Načelnik Općine Gračanica ispunio je 8 od ukupno 72 obećanja, dok je načelnik Općine Gradačac, Edis Dervišagić, ispunio 3 od 26 obećanja u potpunosti. Načelnik Općine Neum, Dragan Jurković, ispunio je 12 obećanja u potpunosti, dok je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić, ispunio 22 od svojih 68 obećanja.

Načelnik Općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović, ispunio je 6 od svojih 69 obećanja u potpunosti, dok je načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, ispunio 4 od 87 obećanja u potpunosti. Načelnik Općine Zenica, Fuad Kasumović, ispunio je jedno od svojih 21 obećanja u potpunosti.

Ukupno, procenat ispunjenosti obećanja na lokalnom nivou doseže skoro 50%, što je značajno više u odnosu na ispunjenost obećanja na višim nivoima vlasti, gdje je procenat ispunjenja rijetko dvocifren. Unatoč tome, nesrazmjer u broju datih obećanja među načelnicima i gradonačelnicima ostaje veliki, a neki od njih će i dalje težiti zadržavanju svojih pozicija na narednim izborima, čak i bez formalnih predizbornih programa.

Cijelu listu možete pogledati na ovom linku.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija