Načelnici odlučili: Učenicima završnih razreda po 100 KM za matursku odjeću

Načelnici opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, Marinko Božović i Jovan Katić, su danas donijeli odluku da zajedno pomognu učenicima završnih razreda Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža” i Srednjoškolskog centra “28. juni” kako bi im olakšali pripremu za proslavu mature.

Nakon sastanka, Božović je izjavio novinarima da su se dogovorili da svakom učeniku završnih razreda dodijele 100 KM kako bi mogli kupiti odjeću za maturu.

U obje škole završne razrede pohađa ukupno 313 učenika, većinom iz Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva, ali kako bi obuhvatili i učenike iz drugih opština, odlučili su se da pomognu i njima.

“Nastojimo da podržimo srednjoškolce, naše buduće generacije, koji izlaze iz srednje škole sa značajnim znanjem zahvaljujući predanosti nastavnika i profesora, i da ih podržimo u daljem školovanju na nekom od fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu”, istakao je Božović za Srnu.

Napomenuo je da će ova praksa biti nastavljena, te da će opštine nastaviti podržavati škole kroz različite inicijative, uključujući sufinansiranje ekskurzija za osnovce i aktivnosti u sklopu pronatalitetne politike.

Katić je dodao da je ovo inicijativa za pomoć maturantima u završnoj fazi srednjoškolskog obrazovanja te da će finansijska podrška od 100 KM svakako olakšati situaciju mnogim porodicama.

“Iako možda nije veliki iznos, sigurno će značiti učenicima da znaju da se brine neko o njima”, istakao je Katić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79