Načelnik Lopara poziva na protivljenje otvaranju rudnika litijuma

Načelnik Lopara poziva na protivljenje otvaranju rudnika litijuma


Načelnik općine Lopare, Rado Savić, uputio je apel narodnim poslanicima za usvajanje Prijedloga deklaracije kojom bi se izrazilo protivljenje otvaranju rudnika litijuma na teritoriji njihove lokalne zajednice. Ističe se da su iskopavanja ovog metala potencijalno štetna te da bi ugrozila životnu sredinu.

Deklaracija, predstavljena kao građanska inicijativa, traži od Vlade Republike Srpske da ne odobri koncesiju za eksploataciju litijuma u općini Lopare. Načelnik ističe da bi to omogućilo stanovništvu da živi bez opterećenja i da planira budućnost na tom području.

“Otvaranje ovog rudnika ugrozilo bi život i zdravlje ljudi, kao i životnu sredinu većeg dijela teritorije Lopara”, upozorava Savić, dodajući da je općina već donijela nekoliko akata kojima se protivi ovom projektu.

Spremnost općine na organiziranje referenduma također je istaknuta kao mogući korak u zaštiti lokalne zajednice.

Narodni poslanik Liste za pravdu i red, Đorđe Vučinić, naglasio je da je deklaracija važan korak, iako nije obvezujuća. Izražava zabrinutost zbog mogućih negativnih utjecaja na okoliš i zdravlje stanovnika ako Ministarstvo energetike odobri iskopavanje litijuma.

Druga narodna poslanica, Tanja Vukmanović iz Partije demokratskog progresa, također je istakla važnost zaustavljanja ovog projekta. Upozorava na nedostatak dokaza o neškodljivosti planiranog rudnika te navodi argumente protiv njegovog otvaranja, uključujući lokalni otpor i sumnjive koncesijske naknade.

Narodni poslanici su razmotrili tekst predložene deklaracije u kasnim poslijepodnevnim časovima, te će se rasprava nastaviti sutra, uključujući i zakon o zaštiti prirode.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija