Načelnik opštine u BiH: “Mi imamo pet rijeka koje teku bezveze i niko od njih koristi nema”

Janj i Pliva, dvije rijeke na području opštine Šipovo, uskoro bi mogle da postanu mjesto izgradnje novih hidroelektrana, koje bi, ukoliko se to ostvari, funkcionisale u sklopu “Elektroprivrede RS” (ERS).

Da se razmatra ova mogućnost, za Nezavisne novine potvrđeno je iz Ministarstva energetike i rudarstva RS i opštine Šipovo – cilj je, tvrde oni, da ove rijeke zaštite od privatnih graditelja.

Mnogi potezi ove (nepotrebne) akcije jesu ideje Milana Kovača, načelnika Šipova.

No, jedna njegova izjava tim povodom izazvala je veliku buru u javnosti.

Vjerovali ili ne, evo šta je rekao:

“Onaj ko bude imao energiju imaće sve. Mi imamo pet rijeka u Šipovu. Tih pet rijeka teče bezveze i niko od njih koristi nema”, navodi Kovač, koji na pitanje da li eventualna gradnja pomenutih hidroelektrana može izazvati revolt građana, odgovara da nema nijednog razloga da se to desi.

“Pa na Trebišnjici imate nekoliko HE, oni prave struju za veći dio RS. Šta imaju negodovati? Pa ostaće Pliva, neće ona nikuda otići. Niko tome nije prišao studiozno”, kategoričan je Kovač.

Dakako, iz nevladinog sektora ne pozdravljaju da se bilo šta betonira na pomenutim rijekama.

“Da je načelniku opštine, isto kao i političkoj stranci koju predstavlja, stalo do zaštite rijeka, oni bi se potrudili i uradili šta treba da urade kako bi završili proceduru i stavili u zakonsku zaštitu rijeku Plivu, rijeku Janj i jedinstvene Janjske otoke. Postoji dogovor na nivou opštine i Vlade koju predvodi SNSD da se načelniku daju ovlasti da li se mogu ili ne mogu praviti MHE. Ali oni su onda odgovorili da to u opštini nema ko da radi.

Sad su inače predizborne aktivnosti, pa se nešto mora i pričati, ali oni definitivno to samo vide kao izvor prihoda. Isto se dešava kao sa šumama i betonitom u Šipovu, isključivo prilika kako doći do para”, kaže za Nezavisne Nenad Bužanin, aktivista ekološko-promotivnog Udruženja “Eko-zona Šipovo” iz Šipova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79