Nakon skandala poznato kada će biti referendum za opoziv načelnika Bratunca

Sve je spremno za održavanje referenduma o opozivu načelnika općine Bratunac Srđana Rankića, potvrdila je to Ivana Milovanović, predsjednica Komisije za provođenje postupka opoziva načelnika.

OPOZIV

Podsjećamo, 7. jula je donijeta Odluka o pokretanju postupka opoziva načelnika općine Bratunac i u skladu s tom odlukom definisano je da će se građani izjašnjavati o opozivu 7. augusta.

Naime, građani će se izjašnjavati na 32 redovna biračka mjesta, a predviđen je i mobilni tim te biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

– Više je od 18.000 je birača, a od toga 3.155 birača registrovano za glasanje putem pošte i 787 birača koji su registrovani u odsustvu. Lica koja glasaju u odsustvu su pretežno bošnjačke nacionalnosti, i oni se nalaze u Federaciji. Oni svoje pravo povodom opoziva načelnika Bratunca ostvaruju lično i svi su obaviješteni putem opštinskih izbornih komisija da mogu doći i ostvariti svoje pravo glasa, kazala je Milovanović u izjavi Feni.

Ističe da je Komisija svoje obaveze privela kraju, uputili su na adrese 3.155 glasačkih listića putem pošte, a adrese su im dostavljene od Centralne izborne komisije.

– U propisanom smo roku u skladu sa pravilnikom, petnaest dana prije dana izjašavanja, uputili neophodnu dokumentaciju na adrese birača. Odredili smo komisije, biračke odbore i predsjednike. Danas provodimo postupak obuke biračkih odbora predsjednika i završavamo akreditaciju birača. Sutra iz Sarajeva preuzimamo glasačke listiće za redovna biračka mjesta, izvode centralnog biračkog spiska od CIK BiH, navodi Milovanović.

U međuvremenu, iz Općinskog odbora SDA Bratunac saopćili su da su Bošnjaci Bratunca, sedam dana pred zakazani referendum za opoziv načelnika opštine Bratunac, pod snažnim pritiskom, ucjenama, pa i prijetnjama da ne bi glasali za opoziv načelnika.

“GRAD SVIH NAS”

Kako su naveli, ništa bolje nije ni za očekivati od onih koji su svih ovih godina zagovarali protjerivanje Bošnjaka iz lokalne vlasti, koji su se drznuli skrnaviti mjesto počinjenja genocida i koji su pokušali izazvati incident prilikom obilježavanja sjećanja na žrtve genocida.

– Pozivamo sve Bošnjake i druge dobronamjerne građane Bratunca koji žive u Bratuncu i izvan BiH da ne podlegnu pritiscima i ucjenama, već da hrabro i odlučno glasaju ZA opoziv aktuelnog načelnika. Opozivom stvaramo pretpostavke da gradimo okruženje bez straha, netrpeljivosti, mržnje, sa osjećajem da je ovo grad svih nas, poručili su iz SDA Bratunca.

Podsjećamo, protiv Rankića je podnesena krivična prijava od strane Tužilaštva RS-a.

Odbornici Skupštine opštine Bratunac 7. jula su izglasali Odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika opštine Bratunac Srđana Rankića.

Glasanje o opozivu će biti održano 7. augusta od 7 do 19 sati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79