Nacrt zakona koji uvodi neradnu nedjelju usvojen u Parlamentu

Federalni ministar trgovine, Amir Hasičević, nakon usvajanja novog zakona o unutrašnjoj trgovini u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, istaknuo je da će ovaj zakon uvesti neradnu nedjelju kao standard u radu prodajnih objekata.

“Također, definisali smo radno vrijeme prodajnih objekata, ali i neke izuzetke. Regulisali smo pitanje formiranja i isticanja cijena.” izjavio je Hasičević.

Prema novom zakonu, radno vrijeme prodajnih objekata bit će definirano od ponedjeljka do subote, s ukupnim trajanjem od 90 sati sedmično, dok će nedjelja i praznici biti neradni dani.

Ovim zakonom želi se uskladiti praksa koja je dosad varirala između kantona, gradova i općina, što je otežavalo poslovanje trgovačkim društvima na području Federacije BiH.

Novi propisi detaljno reguliraju pojmove trgovca i trgovinske djelatnosti te postavljaju jasne smjernice za internet prodaju, koja sve više dobiva na važnosti u maloprodaji.

Osim toga, zakon propisuje osnivanje Savjeta za razvoj trgovine Federacije BiH, čije će savjete Vlada koristiti u unapređenju trgovinskih praksi u zemlji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79