Najava gašenja pogona Koksare: ArcelorMittal Zenica planira preraspodjelu 200 radnika

ArcelorMittal Zenica, jedan od ključnih industrijskih igrača u Bosni i Hercegovini, najavio je gašenje koksne baterije kao strateški potez u zaštiti poslovanja. Ova odluka ima značajan utjecaj na budućnost kompanije, ali i na sudbinu radnika i lokalne ekonomije.

Koksara, koja je bila neophodan dio postrojenja kompanije ArcelorMittal Zenica već više od četiri decenije, suočila se s rastućim troškovima i smanjenom potražnjom.

Iako su uloženi značajni napori u održavanje i modernizaciju ovog postrojenja u proteklim godinama, zaključeno je da daljnje investicije ne bi bile izvedive i ne bi ispunile ekološke standarde.

Odluka o gašenju koksare nije donesena olako. Sve lošije stanje pogona ne samo da bi povećalo sigurnosne rizike za radnike, već bi i daljnje održavanje bilo financijski neodrživo. Stoga je ArcelorMittal Zenica, uz želju da minimizira utjecaj na lokalnu ekonomiju, odlučio prerasporediti radnike na druge pogone u Zenici.

Generalni direktor Nikhil Mehta istaknuo je težinu ove odluke, ali je istovremeno naglasio posvećenost kompanije očuvanju radnih mjesta i doprinosu ekonomiji zemlje. Suradnja s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine te konzultacije s predstavnicima zaposlenih bit će ključne u procesu preraspodjele radne snage.

Iako će gašenje koksne baterije značiti promjene u proizvodnji čelika, ArcelorMittal Zenica planira nastaviti svoje poslovanje, oslanjajući se na nabavku koksa iz vanjskih izvora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79