Najavljene provjere: Inspekcija će kontrolisati poslodavce koji će raditi na Dan državnosti BiH

U skladu sa odredbama Zakona o radu, koji ne zabranjuje rad u vrijeme praznika već propisuje da radnik koji tog dana radi ima pravo na povećanu plaću za rad, kantonalni inspektori rada će tokom predstojećeg državnog praznika – Dana državnosti BiH vršiti pojačane inspekcijske nadzore kod onih poslodavaca kojima će četvrtak, 25.novembar biti radni dan.

Potvrdila je to Vildana Brdarić, portparol KUIP-a.

Velike kazne

Planom nadzora tog dana biće obuhvaćene trgovine, tržni centri, marketi i ugostitelji, uz podsjećanje da i ostali zaposlenici kojima poslodavac uskrati zakonsko pravo na povećanu plaću za rad na dan državnog praznika, naknadno mogu podnijeti zahtjev kod ovog organa za vršenje nadzora iz nadležnosti inspekcije rada.

Podsjećamo da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije.

Zakon o radu propisuje kazne samo u slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću i za taj prekršaj novčane kazne iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica u pravnim licima i za poslodavca-fizičko lice.

Upravo navedene zakonske odredbe daju mogućnost inspektorima rada da kontrolišu njihovu primjenu, ali ne i da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika.

Black friday

Osim toga, do kraja sedmice sanitarni i tržišno-turistički inspektori, svako iz svoje nadležnosti, pojačano će vršiti kontrole u svim tržnim centrima i mjestima masovnog okupljanja u Kantonu Sarajevo, a u kontekstu najavljenih velikih rasprodaja posljednjeg petka u novembru, poznatijeg kao “Black Friday”.

Poseban fokus svakako će biti na kontroli uspostavljanja i poštivanja higijensko-epidemioloških mjera, te s obzirom na iskustva prethodne godine pozivamo privredne subjekte, odnosno organizatore navedenog događaja, da pravovremeno osiguraju poštivanje donesenih mjera, a građane da se istih pridržavaju, kako očekivana masovna okupljanja ne bi dovela do pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79