Najgori scenarij: Broj zaraženih u Sarajevu se može preslikati u ostatak zemlje?

Pored političke, teška je epidemiološka situacija. Brojke zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini su u porastu. Povećan je i broj preminulih. Zdravstveni sistem je na izmaku snage. Najgori scenarij koji prijeti jeste da broj zaraženih, koji trenutno ima Kanton Sarajevo, bude preslikan u ostatak zemlje.

Ogromni su pritisci na zdravstveni sistem koji godinu dana nemoćno gleda u brojke zaraženih koronavirusom. Dnevno te brojke premašuju 500, kaže šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a Rusmir Baljić: “Ono što što će i u narednim danima biti problem je da imamo veliki pritisak pacijenata iz drugih kantona – iz Bosansko-podrinjskog nam dolaze teški pacijenti jer oni nemaju uslove za smještaj i tretman takvih pacijenata a već unazad par dana imamo teške pacijente iz Travnika i Zenice”.

“Mi trenutno imamo 208 pacijenata i više od 10 pacijenata koji čekaju na prijem, odnosno čekaju da se kapaciteti isprazne jer smo mi ubrzali otpuste kako bismo oslobodili krevete za prijem novih bolesnika”, navodi prim. dr. Ednan Drljević, šef Covid odjeljenja u Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš.

I nisu problem smještajni kapaciteti. Kreveta ima, ali deficit je educiranog osoblja. Medicinari izloženi 24-satnom radu sa najtežim pacijentima i sami bivaju zaraženi. Ogromna je i potrošnja kisika. Naši sagovornici imaju isti stav – ovaj val je neuporediv sa prošlogodišnjim. Opravdan je strah da će se scenario iz Kantona Sarajevo manifestovati u ostatku zemlje.

“Mi smo to upozoravali i prije 10 dana – i preneseno je u druge kantone. Svi odjeli u Mostaru su puni i kad sam ja upozoravao na to, imali su samo 9 pacijenata i skoro su planirali da zatvore odjeljenje”, podsjeća Drljević.

Baljić kaže kako su i oni djelomično iznenađeni: “Očekivali jesmo, ali nismo očekivali da će kasniti neke mjere koje su bile potrebne da se uvedu početkom marta, a odgađanjem uvođenja tih mjera posljedica je svakodnevno 600, 700 ili 800 novooboljelih u kantonu”.

Svjedoči o tome i današnja statistika za BiH. 1860 osoba pozitivno je na koronavirus, a zabilježeno je 76 smrtnih ishoda.

Nakon ovakvog korona bilansa, Baljića apeluje na građane: “Molim stanovništvo da se čuvaju. Ovo što trenutno imamo u Sarajevu je vjerovatno scenario koji će se desiti i u ostatku Bosne i Hercegovine, nadam se da će biti malo više volje i znanja da se na vrijeme reaguje i posveti restriktnijim mjerama”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79