Najniža radnička plata na Panonskim jezerima iznosila 686 KM a najviša 2.308 KM

Javno preduzeće Pannonica tokom prošle godine je ostvarilo prihode od prodatih ulaznica u iznosu od 1.835.037 KM, dok je krajnja iskazana dobit 53.530 KM.

Ovo je navedeno u izvještaju o poslovanju u 2023. godini, u kojem je istaknuto da je najniža radnička plata iznosila 686 KM, dok je najviša 2.308 KM.

Pannonica Tuzla, u čijem sklopu se nalazi kompleks panonskih jezera u 2023. je realiziralo 20. ljetnu i 17. zimsku sezonu, bez ijednog incidenta koji je mogao poremetiti tok sezona, pri čemu su poboljšani visoki standardi boravka velikog broja gostiju na kompleksu slanih jezera, kao jednog od značajnih ljetnih turističkih odredišta u BiH.

Sve ovo je navedeno u izvještaju u poslovanju za prošlu godinu, a koji je usvojilo Gradsko vijeće Tuzle. Kako je istaknuto u dokumentu koji je u posjedu portala Klix.ba, zahvaljujući dobrim pripremama ljetne i zimske sezone, relativno dobrim vremenskim prilikama i profesionalnom radu svih radnika u teškim uslovima rada sa visokim i niskim temperaturama tokom ljetne i zimske sezone, JP Pannonica je pozitivno poslovalo u periodu od 1. januara do 31. decembra 2023. sa iskazanom dobiti od 53.530 KM.

Sve pripreme, kako je istaknuto u izvještaju, su završene do 1. juna 2023. godine, kada je i počela ljetna sezona. Taj mjesec su obilježili veoma loši vremenski uslovi za rad kompleksa sa 20 kišnih dana, što je imalo za rezultat izuzetno smanjene posjete kompleksu.

“Ukupno je realizovano 44.890 posjeta, što je u odnosu na 96.950 posjeta u junu 2022. godine, izuzetno loš rezultat. Vremenske prilike su presudni faktor za uspješnost ljetne sezone, a protekla sezona je karakteristična po ukupno 57 toplih sunčanih dana, što je na nivou uobičajenih 55 toplih dana bez padavina i temperaturama od 28 do 35 stepeni celzijusa. Ljetna sezona 2023. je zvanično završena 31. augusta 2023. godine. Iako je tokom prve polovine septembra bilo toplo i sunčano vrijeme te snižene cijene dnevnih karata, znatno smanjene posjete i veliki troškovi održavanja kompleksa u punim kapacitetima, opredijelili su upravu društva da rad kompleksa u podsezoni zvanično završi 17. septembra 2023. godine”, kazano je u dokumentu.

Pored rada na pripremi i realizaciji ljetne sezone, kada se ostvaruju glavni prihodi, Pannonica ostvaruje značajne prihode i tokom zimskog perioda kroz rad gradskog klizališta.

“U sklopu zimskih aktivnosti, društvo je tokom novembra i decembra 2023. godine te januara 2024. godine uspješno realizovalo 17. sezonu rada tuzlanskog klizališta, kao jedine sportsko-rekreativne zimske zabave u našem gradu. Klizalište je posjetilo 22.724 klizača i klizačica, a na ledenom toboganu je zabilježeno preko 20.000 spuštanja zaleđenom stazom na posebno dizajniranim gumenim dušecima”, dio je izvještaja.

Struktura zaposlenih

Na 31. decembar 2023. godine Pannonica je upošljavala 43 radnika, od toga 34 na neodređeno vrijeme (pet VSS, troje VKV, sedam SSS, 17 KV i dva NK) i devet na određeno vrijeme.

Tokom prethodne godine zaposleno je i 78 radnika na određeno vrijeme (sezonski rad) sa različitim periodima trajanja ugovora (kuhari, šankeri, konobari, prodaja ulaznica, plažni radnici, održavanje higijene, iznajmljivanje plažnog mobilijara, administracija). Od ovog broja radnika, putem projekta Federalnog zavoda za zapošljavanje, uposleno je 19 sezonskih radnika uz sufinansiranje dijela troškova. Indirektno je uposleno još 40 radnika angažovanih posebnim ugovorima sa firmom i institucijom specijalizovanim za obavljanje poslova nadzora nad ulaznim kapijama, redarstva, pomoći i nadzora nad kupačima u vodi i na plažama (spasioci- redari) i pružanje hitne medicinske pomoći”, kazano je u dokumentu.

Tokom prošlogodišnje ljetne sezone bio je uposlen ukupno 161 radnik, što je za tri posto manje u odnosu na 2022. godinu.

Prosječne neto plate radnika u izvještaju su iskazane bez minulog rada i prije odbitka poreza na dohodak te u zavisnosti od poreznih olakšica radnika, isplaćena neto plata je manja za iznos poreza na dohodak.

Kako je vidljivo u izvještaju, NK radnici su imali platu u iznosu od 686 KM, KV su primali 915 KM, a oni sa srednjom stručnom spremom 1.176 KM. Također, VK radnici su primali 1.476 KM, dok su oni sa visokom stručnom spremom dobijali iznos od 1.922 marke. U dokumentu je istaknuto da je najniža isplaćena plata iznosila 686 KM, dok je najviša 2.308 KM.

“Plaća direktora je određena ugovorom sa Nadzornim odborom i iznosi tri prosječne neto plate stalno uposlenih radnika. Tokom 2023. godine, isplaćen je topli obrok za sve radnike u visini od jedan posto prosječne plate Federacije BiH, prema posljednjem objavljenom podatku, kao i prevoz radnicima na posao i sa posla u visini cijene mjesečne karte prema mjestu prebivališta”, ističe se u izvještaju.

U 2023. godini radnicima je isplaćen regres iz 2022. u iznosu od 560 KM i neoporeziva pomoć zaposlenima u iznosu od 1.500 KM na osnovu Uredbe vlade FBiH o isplati pomoći od strane poslodavaca.

“S obzirom na velike probleme na tržištu rada u pronalaženju kvalitetne radne snage za sezonske poslove ugostiteljstva (konobari, barmeni, kuhari, pomoćni kuhari, pečenjari…), u pripremnom periodu i tokom ljetne sezone, bilo je vrlo teško pronaći kvalitetne, iskusne i pouzdane radnike, jer se radi o zapošljavanju na relativno kratak period sa vrlo teškim uslovima za rad na visokim temperaturama. I pored određivanja veće plate za sezonske radnike u sektoru ugostiteljstva, u tome smo samo djelimično uspjeli, a nedostatak kvalitetne radne snage u sektoru ugostiteljstva je imao rezultat manji prihod i kvalitet usluga”, potcrtano je u izvještaju.

Prodato 273.118 dnevnih i 10.808 sezonskih ulaznica

Tokom prošlogodišnje ljetne sezone je izvršena prodaja 273.118 komada dnevnih ulaznica svih kategorija (88,4 posto plana 2023.) te 10.808 komada sezonskih ulaznica svih kategorija (103 posto plana 2023.).

“Pri tome je registrovana posjeta od 370.000 gostiju (96,9 posto plana 2023.), uzimajući u obzir i sezonske ulaznice koje imaju mogućnost višetrukih dnevnih posjeta”, navedeno je u izvještaju o poslovanju te naglašeno da je od prodaje ulaznica Pannonica ostvarila neto prihod u iznosu od 1.835.037 KM.

Kako je naglašeno u izvještaju, ljetna sezona je bila uspješna sa posjetama gostiju iz cijele BiH. Tu su nabrojani Sarajevo, Banja Luka, Teslić, Zvornik, Bijeljina, Brčko, Odžak, gradovi iz TK, Bosanska Krupa, Kozarac, Doboj, Orašje, Kakanj, Bosanski Novi, Zenica, Bugojno, Zavidovići, Velika Kladuša, Žepče, Sanski Most, Prnjavor, Cazin, Derventa, Bihać, Novi Travnik, Ključ, Tešanj, Bugojno, Modriča, Sanica, Šekovići.

Kada je riječ o gradovima regiona, u izvještaju su napisani Beograd, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Ruma, Loznica, Negotin, Pančevo, Novi Pazar, Prizren, Vrbas, Niš, Tutin, Kragujevac, Šid, Sombor, Kumanovo, Subotica, Bačka Palanka, Bijelo Polje, Zagreb, Osijek, Split, Rijeka, Sisak, Vinkovci, Ivankovo, Čakovec, Požega, Slavonski Brod, Našice, Đakovo, Vukovar, Daruvar, Dugo Selo, Slavonska Požega, Ljubljana, Jasenice, Celje, Kopar, Kranj, Murska Sobota, Skoplje i Podgorica.

Također, bili su zastupljeni i gosti iz Poljske, Kanade, Francuske, Njemačke, Belgije, Češke, Italije, Španije, SAD-a, Austrije, Holandije, Turske i Mauricijusa

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79