Najprofitabilnije kompanije u FBiH: Ko će naslijediti Sebiju Izetbegović, Sedina Kahrimana, Admira Andeliju?

Nakon što je formirana nova vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine očekuje se da će ubrzo biti predložene nove kadrovske promjene na čelu javnih kompanija koje su u većinskom vlasništvu Federacije.

O imenima budućih direktora u nekim od najprofitabilnijih preduzeća poput BH Telecoma, Elektroprivrede BiH, KCUS-a, BH Pošte…iz vladajuće kolalicije na federalnom nivou nisu željeli govoriti.

“Na sastancima na kojima sam ja do sada sudjelovao nikad nije spomenuta tema raspodjele javnih preduzeća”, kazao je kratko za Faktor Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Iako se u javnosti nedavno spominjalo ime Damira Hadžića kao SDP-ovog prijedloga za direktora “zlatne koke”- BH Telecoma, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ovu informaciju je brzo demantirao. Nikšića su danas, između ostalog, na konferenciji za medije novinari upitali ko su najozbiljniji kandidati za direktore Elektroprivrede i BH Telecoma.

“Ne znam ko su najozbiljni kandidati, ne postoje, o tome nismo razgovarali. Ne znam koja je potreba da se licitira sa imenima. To su klasične neistine. Niti smo razmatrali, niti smo razgovorali kome pripada u političkom rasporedu”, kazao je Nikšić.

Osim Damira Hadžića, kao drugi kandidat za čelnu poziciju u BH Telecomu spominje se i federalni zastupnik SDP-a Aner Žuljević.

Sadašnji generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman imenovan je kao kadar SDA krajem avgusta 2020. i mandat mu ističe naredne godine.

Direktor Elektroprivrede FBiH Admir Andelija imenovan je na prijedlog Demokratske fronte za generalnog direktora Elektroprivrede BiH krajem februara 2020., tako da i njemu ističe mandat naredne godine.

Također, u javnosti se do sada mnogo spekulisalo ko će naslijediti Sebiju Izetbegović na čelu Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (KCUS) – najveće bolničke ustanove u Bosni i Hercegovini. Izetbegović je direktorica KCUS-a od 2016. godine. Mandat joj ističe u januaru 2024. Saglasnost za imenovanje direktora KCUS-a daje ministar zdravstva Federacije BiH.

Direktora KCUS-a imenuje Upravni odbor koji ima 11 članova i Vlada Federacije ga imenuje na prijedlog osnivača ove ustanove na mandat od četiri godine. Dva člana predlaže Kanton Sarajevo, a po jednog ostala četiri kantona. Pored toga, dva člana predlaže Federalno ministarstvo zdravstva, a tri člana su iz reda uposlenika KCUS-a od kojih najmanje dva moraju biti zdravstveni radnici.

Vlada Federacije BiH je u aprilu 2022. imenovala deset članova, pri čemu je imenovala samo jednog člana ispred Kantona Sarajevu, te tri člana iz reda uposlenih u KCUS-u.

Direktor BH Pošte Mirsad Mujić kao prijedlog SDA obnovio je četvorogodišnji mandat na čelu ovog preduzeća u martu 2020. godine. I njemu mandat ističe naredne godine.

Nedavno je cijela uprava Elektroprivrede HZHB s direktorom Marinkom Giljom na čelu podnijela ostavke. To se moglo i očekivati budući da je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, stranke čiji su pripadnici i čelnici Elektroprivrede HZHB, najavio nove ljude ne samo u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim nivoima, nego i u agencijama, te javnim preduzećima.

Smjena kadrova u Elektroprivredi HZHB je očekivana i o njoj se u Hercegovini već odavno govori, pa čak i o imenima ljudi koji bi trebali naslijediti Marinka Gilju.

“Slično će se desiti i u Elektroprijenosu BiH, nešto slično će se desiti ovih dana i u HT Eronetu BiH, ali sve za dobro. Ne da bi se neko na koji način doživio ugroženim nego da damo šansu novim ljudima kao što smo u Vladi Federacije predložili nova imena”, izjavio je Čović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79