Najslavniji kreator bivše Jugoslavije umro od korone: Oblačio je Jovanku Broz, a odbio “Dior”

Aleksandar Joksimović, čuveni kreator bivše Jugoslavije, preminuo je sinoć u bolnici “Dragiše Mišović”. Izgubio je bitku s koronavirusom. Imao je 87 godina.

Aleksandar Joksimović krojio je jugoslovensku modu. Na vrhuncu njegove slave, za njega je znao čitav svijet, a njegove kolekcije opravdavale su nadimak koji je nosio, “modni bog”.

Čovjek koji je odbio najslavnije modne kuće, da bi radio za svoju zemlju, život je proveo u Beogradu.

Svoju poslednju kolekciju Joksimović je uradio za “Monu” 2002. godine , a zvala se “Život je ljubav”, i nakon toga se povukao.

Ali prije toga, imao je život i kreativnost dostojan filma.

Joksimović je počeo da se bavi modom 60-ih godina, u momentu kada zvanje modni dizajner u Jugoslaviji ne postoji. Prva kolekcija koju je uradio su bile školske uniforme, a zatim počinje da radi u odjeljenju za izvoz u Centrotekstilu.

A onda je njegova revija dospjela u “The New York Times”. Na otvaranju Nacionalnog salona, 1965. godine, Joksimović se predstavio novom kolekcijom, a američki novinar, koji se zatekao na salonu napisao je da se pojavio jedan mladi čovjek ogromnog potencijala. Taj tekst je bila karta za bavljenje visokom modom.

Zatim slijedi njegova kolekcija “Simoda”, koja je opčinila mlade žene. Sve žene u Jugoslaviji su željele da nose haljine tog kroja. Bio je to najkopiraniji model u bivšoj SFRJ.

Upravo ta kolekcija je predstavljena na smotri u Moksvi, gde je učestvovao i “Dior”, a Joksimović je dobio poziv da bude dio njihovog tima.

Ostao je, jer je želio da razvija modu u Jugoslaviji.

Njegove kreacije nosile su mnoge poznate dame tog vremena, ali možda najinteresantnije, ili barem najzvučnije ime među damama koje je Aleksandar oblačio je, Jovanka Broz.

  (FOTO) Neopisiva tuga na Vlakovu

Gajio je veliko poštovanje i prema Mileni Dravić, za koju je uvijek govorio da njene osobine treba da ima idealna Beograđanka. Ona je pametna, talentovana i vrijedna, a to su, po njegovom mišljenju bile osobine od velike važnosti. Od poznatih iz tog vremena njegove kreacije nosili su Đorđe Marjanović, Tereza Kesovija, Josipa Lisac, Olivera Katarina, kao i Branka Petrić i Bekim Fehmiu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79