Najtrofejnije bh. jahačice razvile biznis i napravile turističku atrakciju kod Gruda

Najtrofejnije bh. takmičarke u konjičkim sportovima su sestre iz Gruda Marija i Melani Pejić, koje su razvile biznis s konjima nakon što su im takmičenja na svjetskim pozornicama elitnog sporta kao državljankama BiH onemogućena nakon ulaska Hrvatske u EU.

Bolna spoznaja da su takmičenja na evropskim pozornicama sestrama Pejić onemogućena, nakon što su osvojile Balkansko prvenstvo 2012 godine, njima nije uništila snove.

One su nastavile trenirati i ljubav prema konjima i konjičkom sportu pretočile u biznis tako što su uz pomoć roditelja u prirodnom ambijentu sela Sovići kod Gruda izgradile pravo carstvo, u šta se uvjerila naša ekipa prilikom posjete njihovom konjičkom klubu simboličnog naziva Stina.

Do samog ulaska na imanje nas je dovela navigacija, a uz široki osmijeh nam je dobrodošlicu poželjela najtrofejnija bh. jahačica Melani, koja nam je s ponosom predstavila porodično carstvo i govorila o brojnim aktivnostima koje su pokrenuli u prirodnom ambijentu.

Stopirane nakon brojnih uspjeha

“Klub Stina je registriran 2009. godine i možemo se pohvaliti brojnim aktivnostima”, govori nam Melani na samom ulazu pokazujući hangare za konje, navodeći kako su te plemenite životinje nosioci cijele njihove životne priče.

Objašnjava nam kako je sve počelo prije 18 godina kada je ona imala sedam, a Marija osam godina, jer im je otac ispunio želju i kupio konja, ne sluteći značaj tog postupka.

“Bio je jedan konj, a nas dvije, pa smo htjele da svaka ima svoga, a kako nam je otac ispunio i tu želju, sve je vuklo jedno drugo. Angažirao nam je najbolje trenere jahanja i mi smo zaista osvajale nagrade gdje god smo se pojavljivale”, priča nam Melani.
S posebnom radošću se sjeća 2012. godine kada je osvojila balkansko zlato sa svojim konjem Sabihom, a njena sestra Marija bronzu s konjem Azarom, koji je tada proglašen za konja u najboljoj kondiciji.

“To su zaista nagrade kojima se posebno ponosimo”, kaže Melani. Pojašnjava nam kako ih je stopirala politička situacija, jer ulaskom Hrvatske u EU one kao takmičarke BiH nisu mogle ići na velike svjetske pozornice o kojima su sanjale.

Ali to ih nije obeshrabrilo te su nastavile treninge i takmičenja unutar BiH, neprestano su se educirale i obrazovale te postale nositeljice licenci za profesionalne trenere u klasi priznatih francuskih stručnjaka. Potom su osnovale školu jahanja koja sada ima 20 članova, među kojima su i višestruke prvakinje takmičenja u BiH sestre Petra i Željka Vlašić, koje smo zatekli u klubu tokom njihovog treninga.

S velikim žarom nam Melani priča o njihovim uspjesima, napominjući kako su aktivni i ostali članovi kluba. Naglašava da od svjetskih takmičenja nisu odustali. Tvrdi da su takmičari i konji u formi te vjeruje, kad se stvore uslovi za odlazak na svjetska konjička takmičenja, da će se zavijoriti zastava BiH na nekom od trofejnih mjesta.

“Najviše smo zastupljeni u preponskom sportu, jer to je disciplina u kojoj smo, slobodno mogu reći začetnici. Među prvim smo jahačima u BiH koji su učestvovali na turnirima u preskakanju prepona i pojavljivali se u najvišim utakmicama. Bili smo uspješni i još uvijek smo, bez lažne skromnosti. Nažalost, još ne možemo preko granice, ali trudimo se da širimo ljubav prema konjima i konjičkom sportu u BiH i to nam dobro ide”, ističe Melani.

Turistička atrakcija

Puno ljudi koji nisu imali poveznicu s konjima, posebno u vrijeme koronavirusa, je, kako kazuje, bijeg od stresa pronalazilo uz konje i boravak u njihovom klubu. Tako je u doba kad je mnogima posao stao, njima doslovno cvjetao.

“Trenutno u klubu imamo 16 konja, a ujahavamo i druge konje koji nisu u našem vlasništvu, pružamo pansione za konje, organiziramo rekreacijsko i terapijsko jahanje, vodimo školu jahanja, takmičimo se i radimo sve što je vezano za konje”, s ponosom govori Melani.

Toliko daleko su otišle da je Marijam u Irskoj završila studij konjičkog menadžmenta, potom u Beogradu fakultet za sport na katedri za konjički sport. U to vrijeme Melani je bila uz konje i u Mostaru studirala političke nauke koje privodi kraju, što će bez sumnje uz sve kvalifikacije i vještine dodatno pomoći na daljnjem putu koji je pred njima.

“Odlučili smo da se bavimo konjima i uz takmičenja koja su nam veoma važna smo proširili naše imanje koje postaje velika atrakcija u turističkoj ponudi Hercegovine. Izradili smo konobu i kuću za odmor, jer se planiramo baviti turizmom s ciljem da našu državu i prekrasna polja prirode predstavljamo onako kako zaslužuje”, kaže Melani. Dodaje da se Marija udala i sada nosi prezime Mikulić, ali ne zapostavlja zajedničke aktivnosti, te da je ljubav prema konjima naslijedilo i njeno dvoje djece.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79