Najveće povećanje budžeta za ministarstvo Nenada Nešića, dok je Helezovom ministarstvu smanjen

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Nacrt budžeta za 2024. godinu, kojim su određena značajna povećanja i smanjenja za različita ministarstva.

Najveći dobitnik je Ministarstvo sigurnosti, na čijem čelu je Nenad Nešić, koje je dobilo povećanje od čak 2,7 miliona KM, čime se ukupni budžet ministarstva penje na 45,3 miliona KM.

Ministarstvo sigurnosti je dobilo ova dodatna sredstva zbog rastućih sigurnosnih izazova, što uključuje migracije, borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma, te poboljšanje sigurnosne infrastrukture. Ova sredstva će omogućiti ministarstvu da unaprijedi kapacitete i efikasnost u suočavanju sa ovim izazovima.

S druge strane, najveće smanjenje budžeta zabilježilo je Ministarstvo odbrane, kojem je budžet smanjen za 3,5 miliona KM, te će umjesto 392,2 miliona KM sada raspolagati sa 388,7 miliona KM. Ovo smanjenje izazvalo je zabrinutost unutar vojnog sektora, posebno zbog planiranih reformi i modernizacije vojske.

Ministarstvo finansija i trezora, kao i Ministarstvo komunikacija i prometa, također su doživjeli smanjenja budžeta. Ministarstvo finansija će imati budžet smanjen za dva miliona KM, dok će Ministarstvo komunikacija dobiti 1,3 miliona KM manje nego prethodne godine.

U suprotnom smjeru, Ministarstvo vanjskih poslova dobilo je povećanje budžeta za milion KM, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa povećanje od 2,2 miliona KM.

Osim ministarstava, značajno povećanje budžeta dobila je i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) sa dodatnih 5,1 miliona KM, kao i Centralna izborna komisija koja je dobila dodatnih 11,7 miliona KM, što je dijelom rezultat priprema za predstojeće izbore.

Ova raspodjela budžeta za 2024. godinu reflektira promjene u prioritetima vlade, s posebnim naglaskom na sigurnost i efikasnost državnih institucija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79