Hronika NAJVIŠE GINU PJEŠACI, BICIKLISTI I MOTORISTI: U SVIJETU SVAKE SEKUNDE JEDNA OSOBA...

NAJVIŠE GINU PJEŠACI, BICIKLISTI I MOTORISTI: U SVIJETU SVAKE SEKUNDE JEDNA OSOBA NASTRADA!

Svake sekunde jedna osoba pogine u saobraćajnim nesrećama u svijetu, što je ukupno 1,35 miliona godišnje, a najviše ginu pješaci, biciklisti i motoristi, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/.Broj poginulih tokom protekle tri godine povećan je za oko 100.000, a udesi su postakli glavni uzrok smrti djece i mladih u dobi od pet do 29 godina.

Izvještaj SZO o bezbjednosti u saobraćaju, zasnovan na podacima do kraja 2016. godine, pokazuje da se stanje pogoršava.

U izvještaju koji je obuhvatio period do 2013. godine broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u svijetu procjenjivan je na 1,25 miliona godišnje.

Ipak, uprkos povećanju ukupnog broja poginulih, stopa smrtnosti je “stabilna”, jer raste broj ljudi i vozila.

To sugeriše da su napori za veću bezbjednost u saobraćaju u nekim srednje bogatim i bogatim zemljama ublažili situaciju, ocjenjuje SZO.

Kao veoma dobri pokazali su se zakoni koji regulišu ključne rizike poput prekoračenja brzine, vožnje pod uticajem alkohola, te korištenja pojasa i dječijih auto-sjedišta.Tu je i bezbjednosna infrastruktura poput gradnje pločnika i uvođenja traka za bicikle, te stroži kriterijumi za tehničku ispravnost vozila.

Ali, mnoge siromašne zemlje zaostaju u naporima da se smanji stopa smrtnosti u saobraćaju.

Prema izvještaju SZO, nijedna siromašna zemlja nije uspjela da smanji ukupni broj poginulih, pa je kod njih rizik od gubitka života u saobraćajnim nesrećama tri puta veći nego u razvijenim zemljama.

Stopa smrtnosti posebno je visoka u Africi, u kojoj gine 26,6 osoba godišnje na 100.000 stanovnika, u poređenju sa 9,3 poginule osobe na svakih 100.000 Evropljana.

Evropa je dio svijeta s najmanjom stopom smrtnosti u saobraćajnim nesrećama, navodi SZO.

U ukupnom broju poginulih, pješaci i biciklisti čine prosječno 26 odsto /u Africi 44 odsto/, dok vozači motora i putnici na motorima čine 28 odsto poginulih /u jugoistočnoj Aziji 43 odsto/.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LM