Naknada za avio-kompanije na bh. aerodromima pod lupom: Hoće li se ukidati?

Rukovodstva međunarodnih aerodroma Banjaluka, Tuzla i Mostar pozvana su na sastanak kod ministra komunikacija i transporta BiH, Edina Forte. Glavna tema razgovora bit će inicijativa za ukidanje takse od tri KM, koju avio-kompanije plaćaju Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) po svakom prevezenom putniku. Situacija se dodatno komplicira plaćanjem naknade od 40 KM po toni tereta u odlasku iz zemlje.

Predstavnici bh. aerodroma upozoravaju da je ova naknada postala prepreka za uspješno poslovanje i apeliraju na ministra Fortu da je ukinu. Domaći aerodromi suočavaju se s intenzivnim interesom dijaspore za kupovinu nekretnina, dok su niskobudžetne avio-kompanije zbog ove naknade bile prisiljene napustiti teritoriju Bosne i Hercegovine.

Dževad Halilčević, direktor tuzlanskog aerodroma, naglašava važnost ukidanja sporne takse: “Tri aerodroma su uputila inicijativu da se Odluka o visini naknade potpuno stavi van snage. Tri KM postala je prepreka za rad i poslovanje.”

Sporna taksa je imala ključnu ulogu u povlačenju avio-kompanije “Ryanair” iz Tuzle, što je ozbiljno poremetilo ljetni red u ovom gradu. Nedavno je i “WizzAir”, mađarska kompanija, otkazala dio letova iz Tuzle. Istovremeno, predstavnici aerodroma Banjaluka izražavaju strahovanje da će i njih zadesiti slična sudbina ukoliko se situacija ne riješi u korist bh. aerodroma.

Natalija Trivić, vršilac dužnosti direktora Međunarodnog aerodroma Banjaluka, ističe hitnost ukidanja takse kako bi se osigurala stabilnost avio-linija.

“BHDCA mora razmotriti ukidanje takse kako bi se zadržali avio-operatori i putnici. Bez avio-kompanija, neće biti ni prihoda za nas ni za Direkciju.”

Iako su inicijativu za ukidanje takse uputili i BHDCA, iz Direkcije su naglasili da su preporuke Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) i Zakon o vazduhoplovstvu BiH ključni faktori koji usmjeravaju njihov stav. Unatoč zahtjevima za ukidanjem, sporna taksa i dalje ostaje tema sukoba između bh.

Dok se sastanak ministra Fortea i aerodromskih rukovodstava približava, raspoloženje u zraku i dalje je napeto. Pitanje ukidanja takse postalo je prioritet bh. aerodroma koji se bore za održavanje stabilnosti letova i privlačenje avio-operatora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79