Nakon 20 godina tuzlanska ginekologija konačno će biti rekonstruisana

Nakon 20 godina tuzlanska ginekologija konačno će biti rekonstruisana


Univerzitetski klinički centar u Tuzli dobio je blizu milion konvertibilnih maraka iz budžeta Tuzlanskog kantona za adaptaciju nekoliko klinika. Na takav način će, kako je istaknuto, dodatno biti unapređen kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima.

Kroz današnje potpisivanje ugovora, omogućeno je finansiranje prve faze adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju, zatim adaptacije dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i rekonstrukcije prostorija u Klinici za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata.

Ugovore su potpisali ministrica zdravstva TK Dušanka Bećirović i direktor UKC-a Tuzla Denijal Tulumović, a parcijalno navedeno, iz kantonalnog budžeta je izdvojeno 600 hiljada KM za prvu fazu adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju.

S 304 hiljade KM Vlada TK će pomoći adaptaciju dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo, dok je 30 hiljada maraka namijenjeno za rekonstrukciju prostorija u Klinici za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata.

Kada je konkretno riječ o Klinici za ginekologiju i akušerstvo, posljednja adaptacija je obavljena prije skoro dvije decenije, a uređenje objekta starije gradnje već dugo se nameće kao glavni prioritet.

Na inicijativu ljekara i zastupnika u Skupštni TK Zumre Avdibegović-Begić i Šekiba Umihanića, pokrenute su aktivnosti za rekonstrukciju odjeljenja i stvaranju boljih uslova za porodilje.

“Tokom ove godine uvidjeli smo nekoliko segmenata u djelokrugu rada UKC-a, a koji su nam se nametnuli kao prioriteti za djelovanje. Imamo dobru sinergiju i podrška Vlade TK ovakvim projektima je neupitna. Uz ranija, rekordna izdvajanja za neke kapitalne investicije, a koja iznose okvirno 20 miliona KM, pokretanje procesa zapošljavanja svih ljekara sa evidencije Službe za zapošljavanje, današnji ugovori i ovaj, skoro milion KM, koji dodatno izdvajamo za naš UKC pokazatelj su naše brige za zdravstveni sistem kantona, zdravlje, ali i zadovoljstvo građana našeg kantona”, kazala je Bećirović.

Kako je kazao Tulumović, na prvi pogled ovo su velika sredstva, međutim, ona su ipak relativno mala znajući koliki su to projekti u građevinskom smislu i o kako starim objektima se radi.

“Ipak tek ova Vlada Tuzlanskog kantona je prepoznala potrebe UKC-a i neophodnost ulaganja u opremu, rekonstrukciju objekata i prostora, te prijem novog medicinskog kadra. Sve ovo smatram početkom nekog novog vremena i činjenja pomaka u zdravstvenom sistemu u Tuzlanskom kantonu. Mi smo već poduzeli i određene mjere u pogledu nastavaka edukacije našeg medicinskog osoblja, a koje su zbog Covida bile prekinute. Tako da, pred nama je veliki posao u kojem će biti i određenih izazova, ali oni su tu da se za njih traže rješenja”, naveo je Tulumović.

“Još u vrijeme kada smo radili na izradi programa i ekspozea premijera Halilagića imali smo ideju rekonstrukcije porodilišta na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Ova klinika je tercijarni centar koji obavlja visokosofisticirane poslove iz oblasti porodilišta i ginekologije te koja zbrinjava i sve komplikacije iz obližnjih kantona, tako i iz privatnih porodilišta. Shodno tome, kada su oni spremni stručno odgovoriti svim tim izazovima, mi ćemo se potruditi da im kao skupština i vlada, odnosno osnivači omogućimo kvalitetne uslove za rad”, naglasila je Avdibegović-Begić.

Kako je zaključeno, ulaganje dodatnog skoro miliona KM omogućit će kvalitetnije pružanje zdravstvenih usluga, čime će općenito zdravstvena zaštita biti podignuta na jedan viši nivo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija