U Sarajevu bi se trebao postaviti spomenik sa uništenim tenkom VRS

Nakon spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, u Sarajevu bi uskoro mogao biti postavljen i spomenik bosanskim specijalcima odreda “Bosna”.

Riječ je o spomeniku koji je u planu godinama, ali doživio je brojne otpore s različitih strana pa je njegovo postavljanje stalno odgađano.

Spomenik bi trebao biti u vidu tenka, a nalazio bi se u parku, odmah iza Druge gimnazije u Sarajevu.

Jedan od glavnih problema onih koji su protiv te ideje je upravo tenk, a da to ostane kao konačno rješenje insistirala je gradonačelnica Benjamina Karić koja je nedavno otkrila da je Grad dobio građevinsku dozvolu.

Karić je za Klix kazala kako je Općina Centar odobrenje za izvođenje radova izdala 28. septembra ove godine, a da je ta dozvola, kao i ona o urbanističkoj suglasnosti, ishodovana nakon izrade idejnog rješenja i glavnog projekta.

“Sve to urađeno je na temelju Odluke o podizanju spomenika bosanskim specijalcima Gradskog vijeća Grada Sarajevo od dana 27.07.2016. godine koje je u navedenoj odluci utvrdilo lokaciju u parku kod Druge gimnazije. Dakle, Gradsko vijeće i Općinsko vijeće Centra su utvrdili da je predmetna lokacija adekvatna za izgradnju i postavljanje predmetnog spomenika”, kazala je Karić.

Navela je da je Općina Centar bez naknade dodijelila pomenutu lokaciju prepoznavši značaj predmetnog spomenika u smislu njegovanja kulture sjećanja.

Rekla od kojih dijelova će se sastojati spomenik:

“Spomenik se sastoji iz više cjelina, i to: uništeni tenk neprijateljske vojske, zatim pet (5) bronzanih bista bosanskih specijalaca koji se nalaze u položaju koji izražava slavlje osvajanja neprijateljskog tenka, te betonski zid obložen granatnim pločama sa uklesanim imenima poginulih boraca pripadnika specijalne jedinice policijskog odreda ‘Bosna'”, kazala je Karić.

Spomenik je ideja autora Nebojše Šerića Šobe. Kako kaže Karić, Šerić je želio da prikaže borbu “Davida protiv Golijata”.

Povodom ovog događaja oglasio se i političar iz DF-a Vedad Deljković.

Kažu neki “dobronamjerni” da uništen tenk neprijateljske i agresorske vojske nije adekvatan spomenik u čast specijalaca odreda “Bosna”. Jedna od njih, izvjesna Maida Zagorac iz udruženja Mreža za izgradnju mira, tim povodom za klix je izjavila:

“To je mjesto gdje se formiraju mladi umovi koji će da predvode ovu državu. Postavljanje jednog izuzetno militantnog spomenika bi itekako utjecao na formiranje svjesti mladih ljudi.”

Da, upravo tako. Baš zbog toga, ti mladi umovi koji trebaju da predvode našu Državu, moraju da znaju ko im je omogućio opstanak, slobodu i odbranio tu Državu koju oni trebaju da predvode. I ko i kako je odbranio, jer i oni će, ako je historija učiteljica života, a jeste, prije ili kasnije morati uraditi slično!

Kultura sjećanja nije radi prošlosti, baš suprotno, ona je radi budućnosti! – napisao je Deljković

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79