Nakon američkih sankcija, banka zatvorila račun fondacije “Srpska kuća” Gorice Dodik

Banka je nedavno zatvorila račun Fondacije “Srpska kuća”, koju je osnovala Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS. Ova odluka uslijedila je nakon američkih sankcija koje su uvedene protiv Dodikove djece, uključujući i Goricu.

Gorica Dodik je izjavila da je banka zatvorila račun Fondacije zbog sankcija koje su, kako je rekla, nametnute onima koji ne pristaju biti podanici i marionete Michaela Murphyja

Ona je istakla da su sankcije uvedene i njoj zbog podrške svom ocu, te je izrazila zahvalnost donatorima, navodeći da su sva neutrošena sredstva sa računa vraćena donatorima.

Ovo nije prvi put da su Dodikova djeca suočena s američkim sankcijama. Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država je u oktobru 2023. godine uvelo sankcije protiv sina i kćerke predsjednika RS, Igora i Gorice Dodik. Njihova imena su se našla na spisku sankcionisanih osoba Ministarstva.

Pored Dodikove djece, na spisku su se našle i kompanije koje su ili vlasništvo ili suvlasništvo članova porodice. To uključuje restoran “Agape”, u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, supruge Igora Dodika, te kompaniju “Agrovoće”, koja je u vlasništvu Gorice Dodik.

Među sankcioniranim firmama nalazi se i “Fruit Eco”, čiji su osnivači Igor Dodik i Mirko Dobrić, te kompanija “Global Liberty”, čiji su vlasnici Igor i Gorica Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79