Nakon isteka ugovora u junu: Brisel neće obnavljati narudžbu vakcina AstraZeneca

Evropska unija neće obnavljati narudžbu vakcina protiv virusa korona kompanije AstraZeneca nakon isteka ugovora u junu, rekao je danas evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Evropska komisija je prošlog mjeseca pokrenula pravni postupak protiv AstraZenece jer nije poštovan ugovor o isporuci vakcina i zbog toga što nema pouzdanog plana da se osiguraju blagovremene isporuke.

“Nećemo obnavljati narudžbu nakon juna. Vidjet ćemo šta će se desiti”, izjavio je Breton, uz napomenu da je to “vrlo dobra vakcina”.

Breton je, takođe, izrazio očekivanje da će troškovi nedavne narudžbe EU za više doza vakcine Pfizer i BioNTec biti viši nego ranije.

Evropska komisija je krajem sedmice saopštila da je EU potpisala novi ugovor sa Pfizerom i BioNTecom za dostavu 1,8 milijardi doza vakcina protiv Covida 19 od 2021. godine do 2023. godine.

  Počela gradnja najdužeg podvodnog tunela na svijetu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79