Nakon mjeseci oklijevanja: Njemačka uvodi kontrole na apsolutno svim granicama

Ministrica unutrašnjih poslova Njemačke, Nancy Faeser, najavila je uvođenje graničnih kontrola na svim vanjskim granicama zemlje uoči Europskog nogometnog prvenstva, kojemu je Njemačka domaćin. Ova odluka dolazi nakon mjeseci oklijevanja, iako su zabilježeni veći brojevi ilegalnih migracija.

Kontrole su već bile uvedene na granicama s Poljskom, Češkom, Austrijom i Švicarskom od oktobra prošle godine.

Ministrica je istaknula da su identificirali oko 6.000 ilegalnih ulazaka od sredine oktobra 2023. godine te su uhvatili 130 krijumčara i spriječili 1.900 ljudi da ilegalno uđu u zemlju. Naglasila je uspjeh saradnje s Češkom u provedbi tih mjera.

Kada je upitana je li bila pogreška čekati tako dugo s uvođenjem graničnih kontrola, ministrica je istaknula potrebu pažljive analize situacije te odvagnuti eventualne poremećaje za ljude koji putuju zbog posla.

No, naglasila je da je nagli porast ilegalnih migracija bio odlučujući faktor za nju da se odluči na ovaj korak.

Kontrole na njemačkim granicama bit će uvedene do kraja Europskog prvenstva, nakon čega će isteći kontrole na granicama s Poljskom, Češkom i Švicarskom. Ministrica će kasnije donijeti odluku o eventualnom produženju tih mjera. Kontrole na granici s Austrijom već su produžene do novembra.

Jačanju granice između Bosne i Hercegovine i Srbije, odakle u zemlju ulazi najveći broj migranata, kao i sve skupljoj i sve neizvjesnijoj migrantskoj ruti koja do Evropske unije vodi preko Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79