Foto: Freepik
Nakon proglašenja epidemije morbila u ZDK, značajan porast vakcinacije djece

Nakon proglašenja epidemije morbila u ZDK, značajan porast vakcinacije djece


Proglašenje epidemije morbila u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) prošle sedmice dovelo je do povećanog interesa roditelja za vakcinaciju djece, potvrdila je ministrica zdravstva ZDK-a, Aida Salčinović, u izjavi za Fenu.

Epidemija je zvanično proglašena prošlog petka, nakon saglasnosti Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine. Do tada je zabilježeno 1.219 slučajeva morbila od početka godine. Do jučerašnjeg dana, broj zaraženih porastao je na 1.306, od čega je najviše u Zenici (545 slučajeva), Kaknju (466 slučajeva) i Visokom (192 slučaja).

“Pozitivan trend vakcinacije djece primijećen je od 22. do 25. jula, kada je vakcinisano 194 djece. U prvih šest mjeseci ove godine imali smo samo 86 novih vakcinacija, pa je ovaj porast ohrabrujući. Roditelji su prepoznali ozbiljnost situacije i potrebu za vakcinacijom svoje djece,” izjavila je Salčinović.

Trenutni procenat vakcinisane djece u ZDK iznosi 37,5%, ali se ministrica nada da će se pozitivan trend nastaviti i da će do početka nove školske godine, 1. septembra, epidemija biti suzbijena.

Ministrica je također izvijestila o jednom smrtnom slučaju dječaka iz Zenice, koji je preminuo 19. juna od komplikacija izazvanih morbilama. Dodatno, početkom marta zabilježen je smrtni slučaj djeteta iz Zavidovića zbog velikog kašlja (pertusis), ali se taj slučaj vodi u evidenciji smrtnih slučajeva u Kantonu Sarajevo.

Salčinović naglašava važnost nastavka vakcinacije kako bi se zaštitila djeca i spriječilo širenje bolesti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija