Nakon što je PDP-u pripalo mjesto nakon ždrijebanja, hoće li doći do smjene Vijeća ministara BiH

U prostorijama Centralne izborne komisije BiH u Sarajevu održano je žrijebanje za dodjelu mandata delegatu iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Žrijebanje je odlučilo da PDP dobije delegata, te će Nenad Vuković zamijeniti dosadašnju delegatkinju Snježanu Novaković-Bursać iz SNSD-a.

U protekle skoro dvije godine, Snježana Novaković-Bursać obnašala je funkciju delegatkinje, no do promjene je došlo kada je Sud BiH odbio žalbu SNSD-a na odluku Centralne izborne komisije, koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Promjene u Klubu Srba

Sada će u Klubu Srba tri delegata imati SNSD, dok će SDS i PDP imati po jednog delegata. Ova promjena donosi značajne implikacije na političku scenu u Bosni i Hercegovini, posebno kada je riječ o mogućnosti smjene Vijeća ministara BiH.

Nenad Vuković – Biografija

Nenad Vuković, rođen 1978. godine u Sarajevu, diplomirao je na Fakultetu fizičke kulture Univerziteta u Istočnom Sarajevu 2002. godine, stekavši zvanje profesora fizičkog vaspitanja. Tri puta je biran za odbornika u Skupštini Opštine Pale, a funkciju zamjenika načelnika Opštine Pale obavljao je u dva mandata, od 2009. do 2016. godine. Vuković je zamjenik predsjednika PDP-a i sekretar te stranke.

Političke posljedice

Gubitak četvrtog delegata SNSD-a u Domu naroda PSBiH može značajno uticati na ravnotežu moći u ovom zakonodavnom tijelu. Iako SNSD i dalje ima tri delegata, gubitak jednog mjesta oslabljuje njihovu poziciju i može otežati ostvarivanje njihove političke agende. Opozicija sada ima priliku da poveća svoj uticaj, što bi moglo rezultirati promjenama u političkoj dinamici i potencijalnim smjenama unutar Vijeća ministara BiH.

Bez obzira na promjene, SNSD i dalje može “srušiti kvorum” sa tri delegata, što im omogućava značajnu moć blokiranja odluka u Domu naroda. Međutim, gubitak kontrolnog paketa većine znači da više nemaju potpunu kontrolu nad usvajanjem inicijativa, što otvara prostor za nove koalicije i političke dogovore.

Ostaje da se vidi kako će se ove promjene odraziti na buduće političke procese i stabilnost institucija u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79