Pokupovali električne automobile, sada bi da se vrate na benzince

U Bosni i Hercegovini trenutno ima 131 punjača za električne automobile, a najviše ima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

U razvijenim zemljama na sve načine se otežava korištenje automobila pokretanih motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, dok se, s druge strane, raznim poticajima, vozači nastoje motivirati na nabavku električnih automobila.

Prije nekoliko godina, proizvođači automobila počeli su da objavljuju razrađene planove za transformaciju linija svojih automobila u električna vozila.

Neki od njih su čak postavili rokove za okončanje proizvodnje automobila sa SUS motorima. Ali mnogi sada preispituju takve planove za budućnost.

Prodaja EV usporava u slučaju nekih auto-kompanija, dok kod drugih ne, ali generalno interesovanje potrošača opada, i to u toj mjeri da bi sada skoro polovina vlasnika električnih vozila u Americi mogla da se vrati na benzince.

Državama, što je znatno iznad svetskog prosjeka od 29 procenata, želi da se vrati na automobile na benzin zbog neadekvatne infrastrukture za punjenje.

Kako se navodi, 35 odsto ispitanika reklo je da javna mreža punjača još nije dovoljno dobra.

Trideset četiri procenta je navelo da su troškovi posjedovanja električnih vozila i dalje previsoki, dok su 32 procenta rekla da su EV previše uticali na promjene njihovih obrazaca vožnje na dugim putovanjima.

Trend želje za vraćanjem na automobile sa SUS motorima najizraženiji je u Australiji (49%), a najmanje prisutan u Japanu (svega 13%).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79