Nakon što protesti nisu urodili plodom: Konjic bi ubrzo mogao ostati bez ljekara!

Ljekari koji su prošle sedmice protestovati u Konjicu zbog neisplaćenih plata za period august-novembar, uručili su obavijest direktoru Doma zdravlja Konjic o planiranom otkazu ugovora o radu. Kako je saopšteno iz Sindikata, planirano je da rade do 15. decembra kada se navršava tačno dva mjeseca od blokade računa ove zdravstvene ustanove.

“Nedopustivo je ponašanje menadžmenta obje ustanove koji dva mjeseca ‘pokušava’ riješiti ovu situaciju na uštrb radnika, koristeći njihovo strpljenje, i dovodi ih do ovakvog očajničkog čina, da su radnici jedne javno zdravstvene ustanove prisiljeni uručivati Otkaz ugovora o radu nakon dva mjeseca agonije i četiri neisplaćene plaće, a da se u javnosti šalje slika da menadžment s ovakvim stanjem u koje su dovedeni radnici nema nikakve veze. Predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK Podružnica Opća bolnica i Dom zdravlja Konjic su u posljednjih nekoliko dana imali sastanke s menadžmentom obje ustanove tokom kojeg se razgovaralo o problemu deblokade računa obje ustanove te mogućim rješenjima. Menadžment nije mogao dati definitavan odgovor na pitanje kada bi do deblokade moglo doći. Razumijemo da menadžmentu nije lako, ali problem neuplate doprinosa seže u 2007/8 godinu i sramotno je da se do sada nije učinilo ništa na rješavanju tog problema, a i ako se činilo očigledno nije dalo rezultate jer inače do ove blokade ne bi ni došlo”, naveli su iz sindikata.

Naveli su kako žele da se menadžment ustanove Doma zdravlja i opće bolnice, pa i osnivači, uključe u rješavanje ovog problema, da “to ne ostane na praznim obećanjima, nego i konkretnim prijedlozima i sprovedbom tih prijedloga”.

“Nadamo se da će se svi odgovorni uključiti u ovo i da neće dozvoliti da dođe do kolapsa kako primarne tako i sekndarne zdravstvene zaštite općine Konjic. Podršku u ostvarivanju svojih prava imamo od svih kolega u našem kantonu, kao i Federacije BiH i iskoristit ćemo je kroz sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju”, poručuju iz Sindikata Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79