Nakon stravičnog ubistva u Otesu: Propuste institucija ne može nadoknađivati društvo

Stravičnim ubistvom bh. državljanina u Otesu kod Sarajeva, za koje se sumnja da su ga počinili migranti, isplivale su na vidjelo sve slabosti bh. društva i institucija, pa tako prvi beskrupulozno pozivaju na protjerivanje (svih) migranata a drugi kriju svoje propuste i prebacuju odgovornost.

Lazar Prodanović, predsjednik Zajedničke komisije za ljudska prava pri Parlamentarnoj skupštini BiH, izjavio je za Klix.ba da se nažalost čekalo na tragičnu situaciju do koje nije trebalo doći da bi se sagledala ukupna situacija migrantske krize, od humanitarnog do sigurnosnog aspekta.

Podsjetimo, migrant Hacham Aglaras koji je jučer uhapšen u Sarajevu pod sumnjom da se dovodi u vezu sa ubistvom mladića na Otesu oslobođen je tih optužbi jer se kriminalističkom obradom ustanovilo da on nema veze sa počinjenim krivičnim djelom. To praktično znači da je ubica našeg sugrađanina još uvijek na slobodi.

Prodanović je poentirao kako Služba za poslove sa strancima, Ministarstvo sigurnosti i svi drugi relevantni faktori moraju biti funkcionalniji kada je riječ o migrantskoj krizi, ali i kako su za narušavanje javnog reda i mira sa smrtnim posljedicama, odgovorne kantonalne institucije i policijski organi.

Sarajevska policija uhapsila pogrešnog migranta za ubistvo Sarajlije

Prodanović, kao predsjednik Komisije za ljudska prava, upozorava kako smo u obavezi da zaštitimo ljudska prava svih onih koji su ilegalno ušli u BiH, te kako nije dobro stvarati antimigrantsku histeriju, prvenstveno zato što “među migrantima ima različitih ljudi, od najobrazovanijih do sigurnosno opasnih”.

“BiH se sa migrantskom krizom, kao jednim od ključnih problema, ne može nositi bez ozbiljne strategije kako bi se onemogućio dolazak migranata iz Turske i Grčke, uz najužu saradanju sa susjednim zemljama i Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu”, istakao je Prodanović za Klix.ba.

Dodaje kako se pozitivna situcija desila između Bosne i Hercegovine i Pakistana potpisivanjem sporazuma o readmisiji, što će prema njegovom mišljenju značajno utjecati na smanjenje ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini.

“Ranije je postojala inicijativa da se odrede zajedničke sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH gdje bi nadležni podnijeli prijedloge mjera i informisali parlamentarce i gdje bi se usvojili određeni zaključci koji bi bili od interesa za sve u BiH. Do toga nije došlo”, kazao je Prodanović.

No, ni Zajednička komisija za ljudska prava nije uradila puno više kada je riječ o migrantskoj krizi, pa tako Prodanović priznaje da, izuzev izvještaja nadležnih institucija, nisu posebno razmatrali problematiku migrantske krize. Naprimjer: na sjednici u ponedjeljak razmatraju izvještaj iz 2019.

Da stvar bude gora, članica Zajedničke komisije za ljudska prava je Dušanka Majkić (SNSD) koja je ranije izjavila da bošnjački političari ne žele rješenje migrantske krize i da foliraju brigu o tom izuzetno važnom pitanju, a da u suštini računaju na glasove migranata u budućnosti prenisi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79