Nakon više od 140 godina: RMU Zenica se zatvara zbog neisplativosti

Post [M,D] First paragraph - 300x250

Iako se dugo pričalo o tome šta i kako sa Rudnikom mrkog uglja Zenica čiji radnici su skoro svakog drugog mjeseca obustavljali proizvodnju zbog neisplaćivanja plaća sada je situacija jasna. Rudnik mrkog uglja Zenica se zbog neisplativosti zatvara.

“Udaramo samo u zidove niko ništa nije kriv a ispastaju ti ljudi koji su citav zivot posvetili tom rudniku.”, govori Alija Selman, rudar RMU Zenica.

Riječi su ovo zeničkog rudara koje najbolje opisuju situaciju posljednih nekoliko godina u Rudniku mrkog uglja Zenica. Nakon mnogih radničkih neposluha, protesta pred vladom i raznim institucijama- Ipak sada se tome čini se približava kraj. Ako je suditi prema najavama iz vladajućeg društva kroz najavu novog zakona, nakon više od 140 godina kopanja uglja, Rudnik mrkog uglja Zenica stavlja ključ u bravu, piše BHRT.

Post [M,D] Text - ADX / Video

“Mislim da javnost ne zna da je Rudnik Zenica trebao da ode u stečaj ili bude zatvoren prije nekoliko godina iz mnogih tehnoloških razloga – vukao je EPBiH u minus, imao blizu 850 uposlenih radnika… Možda javnost ne zna da je ova EPBiH zbirnula 199 radnika iz tog rudnika i platila 42 miliona KM iz svog budžeta da bi započeli proces pravedne tranzicije. Želimo spasiti EPBiH i zbrinuti rudare. Nijedan rudar neće ostati bez posla”, obećava Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

“Jednom broju radnika ukazaće se pomoć za odlazak u prijevremenu penziju. Radnicima će kroz Program zbrinjavanja biti ponuđena radna mjesa u drugim rudnicima i biće poduzete i sve druge aktivnosti kako bi proces tranzicije bio proveden na human način”, kažu iz Elektroprivrede.

Iako skeptični, rudari ističu: za ono što je predviđeno Zakonom o zatvaranju rudnika će se boriti. Podsjećaju da od marta u ovom rudniku proizvodnja je svakako bila obustavljenja. Od skoro 600 rudara na održavanju jame je radilo samo dvjesto i nisu primili plaće.

Post [M,D] Text - ADX / Video

“Dobili smo nacrt zakona i on je dosta povoljan za uposlenike rudnika međutim što nas zabrinjava to što je lijenost, sporost tromost vlade, vladajućeg društva i ministarstva, tako da jednostanvo ne ispoštuju.”, govori Selman.

“Ulazimo lagano u u treći mjesec kako plate ne zarađujemo ni topli obroci. tako da vjerujem kulminacija sve teške situacije koje je zadesila RMU Zenica se može očekivati u nekom narednom periodu”, kaže Nedžad Duraković, Sindikat RMU Zenica.

Zatvaranje priče oko zeničkog rudnika pokreće i glasnije priču o energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji energetskog sektora i način na koji se planira uraditi.

Post [M,D] Text - Linker

“Kako oni zamisljaju ovaj proces kako su oni nazvali tranzicije i dekarbonizacije samog prelaska na obnpovljivi izvor energije, neisplaćivajući ne držeći se svojih osnovnih obaveza a to je obezbjedjenje osnovnih uslova za rad,a to su plate.”, govori Duraković.

“Ovo je prijevremeno zatvaranje rudnika mrkog uglja Zenica, jer kad se sagledaju ti procesi za tranziciju energetskog sektora za rudnik zenic aje to trebalo uraditi u periodu od 2028-2030 godine, nemamo mi problem potpuno smo svjesni da je dekarbonizacija to globalno opredljenjeje ali ono što zabrivanja je spremnost društva za jedan tako kompleksan proces.”, kaže Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

Ostaje pitanje da li ista sudbina očekuje i rudare i iz drugih rudnika jer se ni njihova finansijska situacija ne razlikuje mnogo od one u zeničkom rudniku.

Post [M,D] Text - Linker
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79