Nakon Vučićevih najava ponovo počele pripreme za izgradnju aerodroma u Trebinju

Nakon ranijih političkih najava u Trebinju su uveliko počele pripreme za izgradnju aerodroma, a pored premjera zemljišta između tri naselja, priprema se i tehnička dokumentacija i posebni timovi iz različitih oblasti aviosaobraćaja.

Na potezu od naselja Taleža do Huma, od tri i po kilometra, obavlja se premjer 300 hektara zemljišta, za budući aerodrom, a radi se o području u kojem nema naselja.

“Na tom dijelu su odrađena geodetsko-tehnička snimanja i pripreme za buduću eksproprijaciju. Duga faza je cijepanje parcela za izradu zoning plana i treća je projcena vrijednosti nekretnina, koje ulaze u obuhvat eksproprijacije”, izjavio je RTRS-u šef područne jedinice RUGIP Trebinje Borko Ćorluka.

Kako je rekao, tačan broj katastarskih čestica bit će poznat nakon izrade prijedloga za eksproprijaciju.

“U većini slučajeva to je neplodno zemljište koje nije privedeno namjeni, objekte ćemo pokušati da zaobiđemo i da se ne narušava ruralni dio”, rekao je Ćorluka.

Kontrola letenja Srbije, Crne Gore i BiH angažovana je u segmentu organizacije zračnog prostora, usluga i službi, a također prikupljaju potrebne parametre za projekt aerodroma.

“Ono što je za nas najvažnije, imamo definisan položaj poletno-sletne staze, na osnovu tog položaja definišemo postupke za polijetanje, prilaz i slijetanje, da oni budu uređeni u skladu s međunarodnim standardima”, rekao je Predrag Jovanović, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

Priča o izgradnji ovog aerodroma nanovo je pokrenuta za vrijeme posljednje posjete Banjoj Luci predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je saopćeno, u potpunosti će finansirati Republika Srbija, koja će njime i gazdovati, a vrijednost projekta koja se pominje jeste oko 50 miliona eura.

Aerodorm u Trebinju je projekt j koji je već utrošio milione javnih sredstava, a gradili su ga općinske, entitetske institucije, kao i poduzetnik Rodoljub Drašković. Od kancelarije u centru grada dalje se još nije otišlo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79