Napad u Podgorici: LGBT aktivista pretučen, nacrtali mu kukasti krst u predjelu grudi i pokrali ga

Ovaj napad osudila je i američka ambasada u Podgorici, koja je pozvala nadležne institucije da brzo reaguju.

Član LGBT Foruma Progres i štićenik Skloništa za LGBT osobe pretučen je i pokraden u srijedu uveče u Podgorici ispred porodične kuće.

Prema riječima Bojane Joksić, predsjednice Upravnog odbora te Nevladine organizacije, članu su dok je išao u posjetu svojoj majci, nepoznata lica iscrtala krst u predjelu grudi.

– Sinoć je napadnut član LGBT Foruma Progres, oštrim predmetom su mu nanesene povrede u predjelu genitalija, iscrtan mu je krst u predjelu grudi, ukraden novac i sat. Apelujem na policiju i tužilaštvo da počinioce što prije pronađu i procesuiraju – napisala je Joksić, piše Blic.

– Oštećeni je prijavio da su ga sinoć oko 19 sati ispred njegove porodične kuće napala dva nepoznata muškarca i tada je on zadobio lake tjelesne povrede, te su od njega otuđili novac i ručni sat – navodi se u saopštenju.

Sa događajem je, kako dodaju iz policije, upoznat državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

– On se izjasnio da nema elemenata krivičnog dela u nadležnosti Višeg državnog tužilaštva, te je podgorička policija o događaju obavestila i državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Policijsko – tužilačke aktivnosti po ovom predmetu su i dalje u toku – navodi se u saopštenju policije.

Ovaj napad osudila je i američka ambasada u Podgorici, koja je pozvala nadležne institucije da brzo reaguju.

Napad je osudila i nevladina organizacija Kvir Montenegro, koja je ukazala na sve češće žrtve homofobije i na to da ih ovakve situacije još više jačaju.

– Svaka mržnja, nasilje i otpori nas jačaju i da nikada nećemo pognuti glavu pred hofobijom, transfobijom, mizoginijom i rastućim nacističkim i fašističkim strukturama u društvu – navodi se u saopštenju Kvir Montenegra.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79