Napetosti u banjalučkom Centru za obrazovanje: Roditelji tvrde da direktor maltretira djecu, čeka se nadzor

Napetosti u banjalučkom Centru za obrazovanje: Roditelji tvrde da direktor maltretira djecu, čeka se nadzor


U Centru za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora u Banja Luci, gdje djecu s teškoćama pohađaju, situacija postaje napeta usred procedura za izbor novog ili reizbor starog direktora. Saša Tatić, direktor kojeg roditelji optužuju da maltretira djecu, razmatra mogućnost kandidature za treći uzastopni direktorski mandat.

Grupa roditelja iznijela je žalbu Ombudsmanu za djecu RS, Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu zdravlja RS tvrdeći da Tatić lupka šakom o sto, viče na roditelje, mijenja razrede i učitelje, te izbacuje djecu iz škole prema vlastitom nahođenju. Tvrdnje uključuju i promjene sastava razreda usred školske godine, što dodatno stresa djecu s teškoćama.

Uprkos roditeljskim optužbama, Tatić tvrdi da se na njega žale “svega dvoje roditelja”, te da izazov predstavljaju pojedini roditelji, a ne djeca. On ističe da ustanova ima određene zahtjeve te da djeca trebaju biti sposobna pratiti nastavu, javlja Srpskainfo.

Ombudsman za djecu RS je primio žalbe roditelja u septembru i proslijedio ih Republičkom pedagoškom zavodu RS, koji planira vanredni nadzor u decembru. Do tada, situacija ostaje napeta, a izbor novog direktora može se odviti prije nego što nadzornici stignu izvršiti kontrolu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija