Narandžasti meteoalarm sljedeća dva dana zbog jakog južnog vjetra

Naredna dva dana, stanovnike Bosne i Hercegovine očekuje izazovno vrijeme, kako je objavljeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), koji je izdao narandžasto upozorenje zbog jakih udara vjetra.

Područja koja će biti posebno pogođena obuhvataju Hercegovinu, zapadnu i jugozapadnu Bosnu, te dijelom centralna područja zemlje.

Ovaj narandžasti meteoalarm će biti aktivan od 27. do 28. marta, s očekivanim udarima južnog vjetra brzine između 40 i 70 km/h.

Ovakvi vremenski uvjeti mogu izazvati niz problema, uključujući strukturalna oštećenja, rizik od povreda od krhotina koje nosi vjetar te moguće prekide u snabdijevanju električnom energijom.

FHMZ poziva građane na oprez i preduzimanje odgovarajućih mjera predostrožnosti kako bi se zaštitili od potencijalnih opasnosti.

Preporučuje se osiguravanje rizika od štete na imovini, kao i izbjegavanje boravka na otvorenom prostoru u mjeri u kojoj je to moguće, posebno u područjima izloženim direktnim udarima vjetra.

Stanovnici BiH se pozivaju da prate daljnje obavijesti i preporuke od strane nadležnih vlasti i meteoroloških službi kako bi adekvatno reagirali na promjenljive vremenske prilike i zaštitili svoju sigurnost i imovinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79