Naređeno zatvaranje ugostiteljskih objekata u USK na najmanje 15 dana

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona (USK) naredio je zatvaranje ugostiteljskih objekata, fitnes-centara, frizerskih i kozmetičkih salona te obustavio rad kulturnih institucija.

Ovakva naredba izdana je radi daljnjeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja slučajeva bolesti izazvane koronavirusom te stupa na snagu odmah.

– Naredbom Kriznog štaba potpuno se obustavlja rad svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane te pića. Ovo se odnosi na restorane, picerije, slastičarne, ćevabdžinice, diskoteke, noćne klubove, kafiće, ali i sportske kladionice i kasina. Ovo se neće odnositi samo na ugostiteljske objekte koji se pismenim putem prema Kriznim štabovima gradova i općina izjasne da će obavljati isključivo dostavu hrane i pića, uz obavezno pridržavanje mjera zaštite. Naredba će važiti za period od najmanje 15 dana – navodi se u saopćenju Kriznog štaba Unsko-sanskog kantona.

Naredbe o potpunoj obustavi rada odnose se i na kina, muzeje i galerije, igraonice, ali i gradske pijace. Zabranjeno je i okupljanje na javnim igralištima, igraonicama te parkovima, ali i provođenje vjerskih obreda svim konfesijama na području Kantona koji podrazumijevaju okupljanje većeg broja vjernika na jednom mjestu.

Vlada Unsko-sanskog kantona, na prijedlog Kantonalne uprave civilne zaštite, donijela je i Odluku o korištenju sredstava posebne naknade za provođenje preventivnih mjera zaštite.

– Provođenje preventivnih mjera dezinfekcije objekata od izuzetnog je značaja za sprečavanje širenja bolesti izazvane novim koronavirusom i značajno doprinosi cjelokupnom poboljšanju epidemiološke situacije. Sredstva u iznosu od 210.000 KM bit će raspoređena svim gradovima i općinama – rekao je kantonalni premijer i komandant Štaba civilne zaštite USK Mustafa Ružnić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79