Narod i Pravda NiP
Narod i pravda poručuje: Napadi na imama Mamića su neprimjereni i trebaju stati odmah!

Narod i pravda poručuje: Napadi na imama Mamića su neprimjereni i trebaju stati odmah!


Narod i Pravda: Imam Mahić je preuzeo odgovornost, dalji pritisci moraju prestati

Pozivi na saslušanje i medijska hajka na glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac hfz. Amira ef. Mahića potpuno su neprimjereni i trebaju odmah prestati, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac hfz. Amir ef. Mahić kao i Islamska zajednica u BiH kao institucija postupili su krajnje odgovorno uputivši javno izvinjenje zbog navoda iz hutbe te je svaki dalji  pritisak potpuno neprimjeren, smatraju u Narodu i Pravdi.

„S obzirom na to da je upućeno javno izvinjenje, hutba je povučena sa društvenih mreža te je najavljeno da će Islamska zajednica, kao krovna institucija Bošnjaka muslimana na ovim područjima, u okviru vlastitih procedura istražiti disciplinsku odgovornost imama, svaki dalji pritisak mora prestati. Ovo vidimo kao krajnje odgovoran i korektan potez kojim se u potpunosti preuzima odgovornost za propust te se jasno stavlja do znanja da namjera nikada nije bila da se izazove bilo kakva mržnja. Dalji pritisci, a posebno medijska hajka koja se vodi i koja je usmjerena ne samo protiv imama Mahića već i protiv Bošnjaka općenito, koji se nazivaju pogrdnim imenima, nikako ne doprinosi razumijevanju i izgradnji boljih odnosa među zajednicama “, stoji u saopćenju Naroda i Pravde.

Islamska zajednica u BiH, a posebno imami u povratničkim mjestima, do sada su u nebrojenim slučajevima pokazali da itekako drže do suživota, poštovanja drugih i mira, dodaju iz Naroda i Pravde.

„Istovremeno, imami u povratničkim mjestima bili su i danas nerijetko jesu izloženi pritiscima, verbalnim napadima, vrijeđanju, pa ipak, i u takvim okolnostima uvijek su jasno pozivali na dobre komšijske odnose, bili predvodnici povratka u svoja mjesta i izgradnje suživota te svojim primjerom pokazali spremnost na ogromne iskorake ka drugima“, navodi se u saopćenju.

Na kraju, iz Naroda i Pravde pozivaju sve vjerske zajednice na principijelnost i jasno distanciranje i sankcioniranje svakog oblika netrpeljivosti i mržnje.

„Pozivamo i druge vjerske zajednice da se, baš kao i Islamska zajednica, ograde od postupaka koji ni na koji način ne promoviraju suživot. Jasne reakcije na nemali broj primjera neprimjerenih poruka, kakve su naprimjer one odaslane tokom čestih okupljanja u manastiru Karno kod Srebrenice, poslale bi poruku da sve vjerske zajednice u BiH svoju misiju uvijek i svugdje temelje na uvažavanju drugih i želji za izgradnjom mira. Vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska pozivamo na neselektivan pristup prema svakom obliku netrpeljivosti. Izostanak reakcije na okupljanja u Višegradu u kojima se otvoreno izaziva nasilje nad Bošnjacima, mimohodi nacionalističkih grupa u Prijedoru i targetiranje prijedorskog imama Omera ef. Redžića samo su neki od primjera na koje je potpuno izostala reakcija vlasti “, stoji na kraju saopćenja


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija