Narodna skupština RS-a sutra raspravlja o pozivanju FBiH na dijalog, tema sjednice i Inzkovo pismo

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske će biti nastavljena sutra, a nakon što se završi zapoćet će druga sjednica na kojoj će teme biti pokretanje inicijative za dijalog između dva entiteta, ali i zahtjev Valentina Inzka da oduzmu priznanja ratnim zločincima.

Na predloženom dnevnom redu 16. sjednice Narodne skupštine koja bi trebalo da bude održana sutra nakon završetak 15. sjednice, nalazi se i tema dijaloga koju je SNSD ranije najavio da će pokrenuti.

U pitanju je treća tačka dnevnog reda i glasi:

Pokretanje inicijative za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS-u Igor Žunić je ranije rekao da je bitno otvoriti raspravu o budućnosti BiH kako bi se čuli prijedlozi i različite mogućnosti za funkcionisanje države.

“Došlo je vrijeme da se konačno sjedne i najotvorenije razgovara o budućnosti BiH. Ovo jeste prvi korak, ali pošto ga niko ne preduzima, odlučili smo da mi pokrenemo tu inicijativu u NSRS-u”, rekao je ovo Žunić nedugo nakon što je u javnost dospjela informacija “o slovenskom non paperu”.

Ukidanje odlikovanja ratnim zločincima
Jedna od tačaka dnevnog reda, tačnije četvrta tačka odnosi se na zahtjev Valentina Inzka Narodnoj skupštini RS-a da ukinu odlikovanja ratnim zločincima.

Tačka glasi:

Razmatranje pisma visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini od 27. januara 2021. godine, upućeno predsjedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika u NSRS
U ovom pismu je Inzko vlastima u RS-u dao rok od tri mjeseca da ukinu sporna odlikovanja, a rok ističe upravo sutra.

Šanse da će političari iz Republike Srpske glasati za ukidanje tih odlikovanja su objektivno male s obzirom na to da ni opozicioni odbornici, kao ni oni iz vlasti nisu za ukidanje odlikovanja ratnim zločincima poput Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79