Narodna skupština RS: Bez dogovora na Zajedničkoj komisiji o Izbornom zakonu RS

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS danas nije uspjela postići saglasnost u vezi s izmjenama Izbornog zakona i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, zbog čega su ti akti upućeni na odlučivanje Ustavnom sudu RS.

Predsjednik NSRS, Nenad Stevandić, i predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda, Mirsad Duratović, potvrdili su ovu informaciju.

“Nismo postigli saglasnost, ali nije bilo ni amandmana na zakone. To samo govori o dogovoru na relaciji pripadnici bošnjačkih partija, CIK-a i Christian Schmidt koji su se trudili svim silama da ne raspišemo izbore prije CIK-a,” ocijenio je Stevandić.

Komentirajući jučerašnji dolazak visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, na Kozaru i Donju Gradinu, gdje je položio vijence žrtvama iz Drugog svjetskog rata, Stevandić je taj čin nazvao licemjernim.

“Pa, on se zalagao za rehabilitaciju ratnih zločinaca,” rekao je Stevandić.

Na pitanje hoće li NSRS imenovati sudije u Ustavni sud BiH iz RS, Stevandić je odgovorio da “ne postoji razlog da imenuju ljude koji će u Sudu paliti i gasiti klime”.

Mirsad Duratović je naveo da Ustavni sud RS može donijeti odluku za nekoliko dana, ali i za nekoliko mjeseci.

“Ako Ustavni sud RS kaže da su zakoni u skladu s Ustavom, o njima se Ustavni sud BiH može izjasniti tek kada stupe na snagu,” objasnio je Duratović.

Narodna skupština RS usvojila je ove zakone u aprilu na posebnoj sjednici, nakon što je visoki predstavnik u BiH nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.

Zakoni nisu prošli u Vijeću naroda RS zbog veta delegata iz bošnjačkog naroda, nakon čega je o njima odlučivala Zajednička komisija NSRS i Vijeća naroda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79