Hoće li sutkinja Branković otkloniti sumnje oko prodaje nekretnina u Sarajevu?

Hoće li sutkinja Branković otkloniti sumnje oko prodaje nekretnina u Sarajevu?


Uskoro će proći dvije godine otkako je Općinski sud Sarajevo održao ročište za javnu prodaju nekretnina F-Autocentra u Sarajevu.

Ovo ročište, zakazano od sada već pokojne sutkinje Mirsade Spržo-Helić, održano je 21. juna 2022. godine i obuhvatilo je drugo javno nadmetanje za nekretnine procijenjene na 5,5 miliona KM. S obzirom na to da se radilo o drugom ročištu, zakonski su bile prihvatljive sve ponude koje su zadovoljavale minimalno 1/3 ukupne cijene.

Na nadmetanju je učestvovalo 12 potencijalnih kupaca, a najviša ponuda iznosila je 7,7 miliona KM, što je dva miliona KM više od procijenjene vrijednosti. Drugi i treći ponuđači ponudili su 6,9 miliona KM i 6,8 miliona KM, respektivno. Zbog nerealno visokih cijena, dio ponuđača je tražio da se sastavi lista svih ponuđača, s obzirom na prakse u sličnim slučajevima gdje su visoke cijene zadržavale status quo. Navodni kupci često u dosluhu s korisnikom prostora, odnosno dužnikom, nikada ne bi uplatili ponuđeni novac, što ne bi bilo moguće bez asistencije suda.

Sutkinja Spržo-Helić je odbila sastaviti listu svih ponuđača, te su tri najviša ponuđača u protekle dvije godine izostavili uplatu novca. Jedan od ponuđača već dvije godine drži deponovan depozit i čeka proglašenje pobjednika, ali nema uvid u stanje s ponudama.

Predmet je preuzela sutkinja Nedžmina Branković. Iz Općinskog suda Sarajevo nisu mogli komentirati konkretne predmete, što otvara pitanja transparentnosti i moguće tajne interese iza cijelog procesa. Također, postavlja se pitanje štete nanesene tražiocu izvršenja, UniCredit banci, potencijalnom kupcu, te nelegalne dobiti dužnika koji koristi nekretninu bez plaćanja poreza na promet nepokretnosti.

Dugotrajni sudski postupci ne prate vanjske faktore poput inflacije i promjena na tržištu nekretnina, što dodatno komplicira situaciju. Šteta nanesena tražiocu, državi i zainteresiranom kupcu neće se namiriti blagim kaznama za odgovorne sudije. Sudije često navode pritisak na sud, ali u ovakvim slučajevima se jednostavno traži donošenje odluke bez prejudiciranja njenog sadržaja.

Hoće li sutkinja Branković uspjeti skinuti sumnju s Općinskog suda i osigurati transparentnost u ovom slučaju, ostaje da se vidi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija