Naša stranka predlaže novi način izbora sudija Ustavnog suda BiH

Naša stranka se sjetila transparentnosti izbora sudija tek nakon izglasavanja Vukoje

Zastupnici Naše stranke pripremili su novi prijedlog koji ima za cilj promjenu načina izbora sudaca u Ustavni sud BiH.

Ovaj prijedlog dolazi kao odgovor na objavljeno mišljenje Venecijanske komisije o tom pitanju, naglašava zastupnik NS-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Mirsad Čamdžić.

“Svjesni smo svega što je Venecijanska komisija navela, i to smo tokom cijelog procesa oko izbora Marina Vukoje stalno isticali. Ne možemo igrati rukomet po šahovskim pravilima. Pravila koja su na snazi od 2005. godine moraju biti poštovana i u ovom slučaju izbora ustavnog suca,” kaže Čamdžić.

“U suradnji sa strukom, pripremili smo ozbiljan dokument koji unapređuje i čini proces izbora ustavnog suca transparentnijim. S odlaskom sutkinje Seade Palavrić na jesen, izbor novog ustavnog suca mogao bi biti itekako transparentniji i otvoreniji za javnost,” dodaje on.

Čamdžić navodi da, prema razgovorima s drugim zastupnicima, postoji dobra šansa da prijedlog bude prihvaćen.

“Iako je dokument složeniji i prošireniji, uključuje više struku, javnost, intervjue i omogućava da svi zastupnici prisustvuju izboru ustavnog suca ili sutkinje. Predsjednici klubova će moći postavljati pitanja, a mi ćemo imati priliku vidjeti koga biramo u Ustavni sud. Kao socijal-liberala, zanima me stav budućeg suca o ključnim pitanjima poput abortusa i ljudskih prava, a na osnovu tih stavova će se vršiti bodovanje i imenovanje,” objašnjava Čamdžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79