Naša zemlja gubi izlazak na more?!

Početkom godine počela je “prava” gradnja pelješkog mosta, a smatra se kako će cjelokupni projekt povezivanja juga Hrvatske biti izvršen u zadanom roku, do 2022. godine. Puno ranije zbog same ideje o gradnji pelješkog mosta nastao je spor između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nažalost, Hrvatska je ignorisala sve intervencije i apele iz BiH, pa čak i one od Predsjedništva BiH, da joj se izgradnjom mosta narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, te pripadajuća međunarodna prava.

Predsjednik Pomorskog društva BiH Izet Bajrambašić ističe da je pravni aspekt prvi koji treba biti riješen kod bilo koje investicije, pa tako i ove, a što nije urađeno, piše Oslobođenje.

Pismo Ljubiću

– Pelješki most se, u suštini, ne gradi da bi se napravio spoj između kopna Hrvatske, već se gradi da bi most promijenio pravne činjenice u ovom dijelu Jadranskog mora. A šta je to? Most kad se izgradi, postaje pomorsko dobro Hrvatske i njen je potpuni suverenitet nad tom građevinom, na površini, u zraku i u vodi. I na taj način bi došlo do sukobljavanja nacionalnog prava i prava na otvoreno more koje mi imamo, ali ga još nismo ostvarili, jer to Hrvatska ne želi. Zato Hrvatska sve stavove BiH ignoriše, a žuri da izgradi most, kaže Bajrambašić.

On podsjeća da je Hrvatska usvojila Pomorski zakonik 1994. a kasnije 2004. godine, kojim su preuzete ključne odredbe zakona SFRJ i sebe proglasila jedinom nasljednicom prostora i prava u ovom dijelu Jadranskog mora. Tako je proglasila da je suverenitet Hrvatske skroz do obale kopna, ne isključujući pomorsku teritoriju BiH od svog suvereniteta. Odredbe ovog zakona, koje se odnose na činjenicu da je Hrvatska proglasila svoj državni suverenitet na pomorskom teritoriju BiH, suštinski su ostale nepromijenjene do danas.

– Ona, u skladu s tim, nije htjela ratificirati sporazum u vezi s prolazom kroz Neum i pristup BiH luci Ploče. Drugo, nije htjela da nastavi izgradnju autoceste Split – Ploče – Dubrovnik, jer bi se onda izgradila autocesta u zaleđu Neuma i ovaj most ne bi trebao. Treće, dugo se govorilo o izgradnji ceste Neum – Stolac i osporavanja su bila od jednog dijela ljudi u Hercegovini, a sve da bi se zbog navodne gužve u Neumu gradio pelješki most, ističe Bajrambašić.

Kaže nam da je nakon usvojene Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH i evropskom putu BiH uputio pismo zastupniku Boži Ljubiću putem Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru u kojem je, kako ističe, tražio da Božo Ljubić pokrene inicijativu za izmjenu Pomorskog zakonika kako bi se otklonile sve, još važeće, odredbe kojima se jasno ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet, te međunarodna prava Bosne i Hercegovine. Isto pismo je dostavljeno i predsjedniku i potpredsjednicima Hrvatskog sabora, članovima Predsjedništva BiH, te visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku.

Obaviješten i PIC

– Krajem prošle godine obavijestio sam sve zemlje članice Upravnog odbora PIC-a preko njihovih ambasada da znaju za ovaj problem. Mi smo kao Pomorsko društvo ovih dana poslali i vrlo jasno pismo predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru, koji je podržao finansiranje izgradnje mosta iz fondova EU, te Antoniju Tajaniju, predsjedniku Parlamenta EU, i Donaldu Tusku, predsjedniku Vijeća Evrope. U pismu smo naveli da projekat nisu procijenili sa pravnog i suštinskog aspekta, već samo formalnog, da je Hrvatska ispunila proceduralne aktivnosti. Mi u pismu jasno tražimo da na osnovu svi datih argumenata EK suspenduje odluku o alociranju sredstava za izgradnju pelješkog mosta, a to je naš cilj, kako bismo zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje i ostvarili pripadajuća međunarodna prava, zaključuje Bajrambašić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments